Η διαρκώς χαμηλή κερδοφορία, τα παλιά επιχειρηματικά μοντέλα, τα αρνητικά επιτόκια και το ζήτημα του Brexit αποτελούν τις αιτίες που συντέλεσαν ώστε το 2018 να αποτελεί τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην Ευρωζώνη για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Σύμφωνα με του Financial Times, h πτώση έχει κοστίσει στους επενδυτές περίπου $380 δισ. και έχει οδηγήσει όλες τις μεγάλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.

Ενδεικτικά ο δείκτης P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 1,1% των κορυφαίων έξι αμερικανικών τραπεζών και 1% του Δείκτη MSCI Αναδυόμενων Ασιατικών Τραπεζών.

Ο τομέας των ευρωπαϊκών τραπεζών αποφέρει περισσότερα χρήματα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζει να έχει χαμηλή κερδοφορία συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αμερικανικό ή ασιατικό, σημειώνει ο Ronit Ghose, επικεφαλής αναλυτής τραπεζών της Citigroup ενώ οι τιμές των μετοχών κινούνται χαμηλότερα φέτος περίπου τρεις φορές περισσότερο από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κέρδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here