Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται η έκβαση της υπόθεσης Νηρέα & Σελόντα –δυο εκ των πιο σημαντικών εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα– καθώς η αίσια εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές εκτιμάται ότι θα δώσει νέα δυναμική και ώθηση στον “ταλαιπωρημένο” τομέα, που έχει να δει επενδύσεις περισσότερα από δέκα χρόνια, χάνοντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ των συμβούλων του διαγωνισμού (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal) και των στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Εθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των δύο εταιριών μετά την ανακεφαλαιοποιήσή τους, συζητήθηκε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψήφιους επενδυτές.

Σύμβουλοι και τράπεζες έχουν στα χέρια τους μια συγκριτική μελέτη επί των προσφορών που έχουν καταθέσει οι AMERRA Capital και Diorasis, οι δύο βασικοί υποψήφιοι επενδυτές με τους οποίους εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

Γιατί το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι καθοριστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γιατί όμως το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κλάδου;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει έτσι ώστε ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας να μπει στον πραγματικό δρόμο της εξυγίανσης και της ανάπτυξης.
Στον κλάδο αυτό έχουμε να δούμε επενδύσεις πάνω από δέκα χρόνια.

Πολλές εταιρίες, ανάμεσα σε αυτές και ο ΝΗΡΕΑΣ και η ΣΕΛΟΝΤΑ μπλεγμένες στον φαύλο κύκλο του δανεισμού, με λάθος αποφάσεις στρατηγικής κράτησαν τον κλάδο μακριά από την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει την ισχυρή θέση που είχε στην παγκόσμια αγορά.

Επιπρόσθετα, το επικείμενο αποτέλεσμα του διαγωνισμού αποκτά ακόμη περισσότερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η γειτονική Τουρκία με τις επενδύσεις, που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών.

Αυτό που πρέπει να απασχολεί τους ανθρώπους της ιχθυοκαλλιέργειας είναι οι παράγοντες – ειδικά τους αναπτυξιακούς, πέραν του οικονομικού τιμήματος, το οποίο οφείλει να είναι εύλογο για όλες τις πλευρές- που θα συμβάλλουν στην επανάκτηση του ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και

Το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιο επενδυτικό σχήμα συνδυάζει τη παγκόσμια γνώση της αγοράς, έχει το επιχειρηματικό σχέδιο με επενδύσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιριών.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι δε κάτι που το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Αυτό θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική όχι μόνο στην ιχθυοκαλλιέργεια αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός ευρύτερου θετικού οικονομικού κλίματος στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ