Γράφει η «ξενοδόχος»

Υπέρ της Ανώνυμης Εταιρείας που θα κληθεί να διαχειριστεί το Ναυάγιο Ζακύνθου τάχθηκε το περασμένο Σάββατο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρόθεσης του υπουργείου Τουρισμού να προωθήσει τη σύσταση φορέα με στόχο αφενός τη διάσωση του μνημείου αφετέρου την ασφάλεια των επισκεπτών.

Επισημαίνεται εδώ ότι η ‘’θέα’’ του Ναυαγίου παραμένει ουσιαστικά κλειστή από το 2019 δεδομένου ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής, ενώ η Μητρόπολη είναι αυτή που αντιδρά περισσότερο στο πλάνο για την Α.Ε., θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα δικά της (ιδιοκτησιακά) συμφέροντα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους Καταριανούς, με τη γνωστή υπόθεση της αμφισβήτησης της κυριότητας των παρακείμενων εκτάσεων.

Τώρα, μετά από την τελευταία της συνεδρίαση, η Περιφέρεια, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού για την θέσπιση του Φορέα Διαχείρισης “Ναυάγιο Ζακύνθου Α.Ε.

  • «με στόχο την ορθολογική διαχείριση ενός πρωταγωνιστικού τουριστικού τόπου της Ζακύνθου και της χώρας».

Αντίθετα ψήφισαν αριστερές παρατάξεις, ενώ και μερίδα των τοπικών φορέων ζητεί η Α.Ε. να ανήκει κατά 51% στο δήμο, κάτι ωστόσο το οποίο δεν είναι εφικτό από την στιγμή που πρόκειται για τμήμα της παραλίας και του αιγιαλού που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο (όχι στο δήμο). 

Με το κατά πλειοψηφία ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητάει στον υπο θέσπιση φορέα να γίνει πρόβλεψη εκπροσώπησης των φορέων Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου και της ταυτότητας  του φυσικού μνημείου της περιοχής του Ναυαγίου που θα χειριστεί ο Φορέας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητάει επιπρόσθετα ο Φορέας να έχει οπωσδήποτε παρουσία στην Ζάκυνθο και να προβλεφθούν μέτρα και δεσμεύσεις για ανταποδοτικά οφέλη από την αξιοποίησή του προς την Ζακυνθινή κοινωνία σε διάφορους τομείς.

Κατα την διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ξενοδόχων της Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη και Γιώργος Τσουρουνάκης (Λαγανα), Γιώργος Μάργαρης (Ζακυνθου) και Νικος Γκλαβάς (Τσιλιβι) και ο Πρόεδρος του Επιμελητηριου Ζακύνθου και Περιφερειακού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων Φώτης Κόττης εξέφρασαν την πάγια θέση τους ότι η διαχείριση του Ναυαγίου είναι θέμα τοπικό αλλά και εθνικό και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον εθνικό τουριστικό σχεδιασμό και ως τέτοιο έχει τεθεί στα κέντρα των εθνικών αποφάσεων.

Παράλληλα, δήλωσαν την σημασία που θα έχει η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην διαχείριση της υπόθεσης του Ναυαγίου.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει το Ναυάγιο για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα τουριστικό προορισμό της χώρας μας με 4.000 επισκέπτες σε καθημερινή βάση τους καλοκαιρινούς μήνες και 1 εκατ. κατ’ έτος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here