Πέντε κινήσεις για τα “κόκκινα δάνεια”

0

Η πρώτη κίνηση έγινε αμέσως με το νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έφυγε από την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομίας και πέρασε στην ευθύνη και την αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας παρέμεινε ο κ. Φώτης Κουρμούσης πετυχημένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δεύτερη κίνηση έγινε με τη δημιουργία ειδικής θέσης υφυπουργού Οικονομικών υπευθύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκεί τοποθετήθηκε ο εμπειρότατος  Γιώργος Ζαββός για να δείξει σε όλους ότι το θέμα της τραπεζικής ευστάθειας είναι κορυφαίο στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού.

Η επόμενη παρέμβαση αφορά τις περιβόητες «συστημικές λύσεις» που θα απαλλάξουν τις τράπεζες από τον βραχνά των κόκκινων δανείων, τα οποία θα μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού είτε με τη μέθοδο που έχει επιλέξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε με την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε την υποχρέωση να πάρει γρήγορα τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προωθήσει ούτε τη μία ούτε την άλλη πρόταση. Στόχος είναι οι τράπεζες μέσα σε διάστημα 2 ετών να μειώσουν κατά τουλάχιστον 50% τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, ώστε να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη νέων εργασιών.

Η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών είναι κορυφαίο ζήτημα.

Η κυβέρνηση θέλει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των δανειοληπτών και της προστασίας του τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια. Ο πρόσφατος νόμος στοχεύει στον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την προστασία των αδυνάτων, αλλά η «κληρονομιά» 80.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και η μεγάλη εκκρεμότητα της συνολικής αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων αποτελούν μείζονος σημασίας προτεραιότητες.

Ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός έχει αναλάβει την υποχρέωση να βελτιώσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις. Θα ενοποιηθεί το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις αναγκαίες βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο αναδιάρθρωσης και είσπραξης απαιτήσεων από τραπεζικές οφειλές.

Ειδική αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα υπάρξει για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά την τελευταία δύσκολη τριετία ήταν απολύτως συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ