Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στις εποχές της πανδημίας, οι θυμωμένοι Έλληνες βρίσκουν πάντα την ευκαιρία να «ανακαλύπτουν σκάνδαλα». Ίσως με τον τρόπο αυτό εκτονώνουν το περίσσευμα του κοινωνικού δυναμισμού που καταπιέζει ο εγκλεισμός.

Όλα δείχνουν ότι η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοινώνει η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, παραμονή των 200 χρόνων της εθνικής επετείου, όχι μόνον έχει ιστορικές διαστάσεις αλλά θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς είναι επιβεβλημένη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα του 2019 η τράπεζα δεν μπορούσε να πληρώσει του τόκους των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos και τον Δεκέμβριο 2020 έγινε η εξάσκηση του δικαιώματος των μετατρέψιμων ομολογιών Cocos (Contingent Convertible Bonds) με αποτέλεσμα το ΤΧΣ να ανεβάσει τη συμμετοχή του στο 61,3%.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η Πειραιώς σήμερα είναι μια άλλη τράπεζα με πολλές δυνατότητες ενόψει των μεγάλων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που την απελευθερώνουν από τα βαρίδια του παρελθόντος και επιτρέπουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

  • Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς αποφάσισε, να μην εκδοθούν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων.
  • Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχασαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην αύξηση.
  • Απλά θα συμμετάσχουν με όσα κεφάλαια θέλουν -αν θέλουν- στην τιμή που θα αποφασίσει η αγορά μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Όπως θα φανεί και στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τετάρτης, η διαδικασία του book building επελέγη για δύο βασικούς λόγους:

  1. Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς πιστεύει ότι η σημερινή αποτίμηση της τράπεζας στο χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας του Ομίλου και αυτό θα φανεί στο βιβλίο προσφορών όπου η αγορά, οι επενδυτές, θα μιλήσουν με τα λεφτά τους.
  2. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ συντομότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη από μια δημόσια εγγραφή. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει και θα κλείσει μέσα σε δύο 24ωρα, χωρίς ενημερωτικά δελτία, διαδικασίες συνελεύσεις κλπ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της Τρ. Πειραιώς , ήταν από την αρχή γνωστό ότι πρέπει να αποχωρήσει και να παραχωρήσει τη θέση του σε ιδιώτες μετόχους. Όχι μόνο στην Τρ. Πειραιώς αλλά σε ΟΛΕΣ τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Η «κρατικοποίηση» της Τρ. Πειραιώς ήταν προσωρινή το γνώριζαν όλοι από την αρχή.

Όποιοι ονειρεύονται νέες κρατικοποιήσεις τραπεζών στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, απλά ζουν με τις ονειρώξεις της προηγούμενης εκατονταετίας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γεννήθηκε μέσα στην φωτιά των μνημονίων για να μην γίνουν στάχτη οι καταθέσεις των Ελλήνων. Ο ρόλος του ολοκληρώνεται με την πώληση των μετοχών του σε ιδιώτες με πετυχημένο παράδειγμα την Eurobank η οποία σήμερα είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πραγματικότητας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποστηρίζει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το όριο του 33,34%.

Με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, το Ταμείο πλέον θεωρείται ότι συμμετέχει με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες επενδυτές και τους παλαιούς μετόχους με κοινές μετοχές, με κατ’ αρχήν, κατανομή 10% προς τους υφιστάμενους μετόχους μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Η Τρ. Πειραιώς τολμά να βγει εγκαίρως στις αγορές και να διεκδικήσει την πραγματική της αξία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προφανώς μια τράπεζα που σήμερα αξίζει μόλις 500-600 εκατ. Ευρώ όταν πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δις τουλάχιστον, στενοχωρεί και πιέζει τους υφιστάμενους μετόχους της.

Αυτοί ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη διαδικασία προκειμένου να διατηρήσουν ακέραια την παρουσία τους και να ταυτόχρονα να επενδύσουν στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος, σε μια τιμή που θα αποφασίσουν οι αγορές, οι επενδυτές σήμερα και όχι το μνημονιακό παρελθόν της χώρας, με τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ