Εισηγήσεις για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με επέκταση του καθεστώτος προστασίας στις περιοχές της χώρας που θα αποκλειστούν εξαιτίας του κορωνοϊού, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει κατατεθεί η πρόταση να ζητηθεί από τους θεσμούς να παραταθεί για ένα διάστημα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος Απριλίου, στοχευμένα στις περιοχές που θα “μπουν” σε καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορωνοιού.

Το μέτρο αυτό που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία κάποιους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να μπουν στην πλατφόρμα για να ρυθμίσουν το δάνειο τους.

Ήδη στην οικονομία σε ευαίσθητους κλάδους έχουν αρχίσει να παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια κάμψης εξαιτίας της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας που έχει επέλθει εξαιτίας των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται έναντι του κορωνοιού.

  • Προς το παρόν οι επιπτώσεις περιορίζονται στους κλάδους αιχμής, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα συνέδρια κλπ.

Ωστόσο είναι βέβαιαο ότι οι επιπτώσεις όσο περνάει ο καιρός και τα κρούσματα της γρίπης θ΄αυξάνονται, θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας.

Σήμερα το μεσημέρι πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσαν το πρώτο πακέτο μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των πρώτων συνεπειών από την εξάπλωση του CoViD-19.

Παράλληλα, προαναγγέλθηκαν νέες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, οι οποίες θα κατατεθούν προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τις επόμενες ημέρες.

  • Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης, ζητείται η εξαίρεση, ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

To μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών, αν αποφασιστεί τελικώς, αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στους Servicers, καθώς τα business plans τους αναγκαστικά θα τεθούν εκτός χρονοδιαγράμματος.

Ηδη τα περισσότερα business plans βρίσκονται εκτος των στόχων που είχαν τεθεί .

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών 86.174 υποθέσεις “κόκκινων δανειοληπτών” εκκρεμούσαν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2019, στα Δικαστήρια …

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί) είναι επιπόλαια. Όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και όσο διαπιστώνονται φαινόμενα κοινωνικού διχασμού, είναι ιδιαίτερα επιζήμιο να έρχεται και μία ακόμη διαίρεση, να “απειλείται” η περιουσία της ραχοκοκαλιάς της οικονομικής ζωής της χώρας, δηλαδή της μεσαίας και χαμηλής τάξης. Πρέπει δε να σταματήσει οριστικά το παραμυθάκι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Είναι ολιγάριθμοι και επιπλέον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιοί είναι. Στο μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να συσπειρώσει τους Έλληνες και να χαράξει εθνική πολιτική. Ας μη χαλάσει αυτή την εικόνα με την συνέχιση της πολιτικής της με τους πλειστηριασμούς. Ευκαιρία να δείξει και εκεί πρόσωπο αντικειμενικής συνεννόησης και ορθολογιστικών διαδικασιών με ανθρώπινο πρόσημο. Δεν είναι ανάγκη να έρχονται απειλητικά , ιατρικά ζητήματα, τύπου κορωνοϊού, ώστε να ασκηθεί εθνική και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική.

  2. Πολύ σωστά φίλε μου τα τοποθετήσετε
    .Ας αφήσουν το παραμύθι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτες,οι τράπεζες να φερθούν,με την στρατηγική πραγματική ρύθμιση των δανείων.ευχαριστω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ