Κανείς πια δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνιση τους. Οι αγορές διεθνώς “βουλιάζουν”, τόσο σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική ενώ και το Χ.Α, το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -14% με τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, και το ταμπλό να είναι στο “κόκκινο”, ακολουθεί το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, ο διεθνής οργανισμός αερομεταφορών (IATA), σε έκθεση που δημοσίευσε, περιέγραψε με μελανά χρώματα το ύψος των συνεπειών που θα έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στις αερομεταφορές, εκτιμώντας ότι οι ζημιές παγκοσμίως σε ετήσιο επίπεδο θα κυμανθούν από 63 έως και $113 δις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος κατεβάζει στο 2,1% την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο G20, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να πέσει στο 1,4% στο χειρότερο σενάριο.

Ο οίκος, που πρώτος χαρακτήρισε «μαύρο κύκνο» την επιδημία του κοροναϊού, είχε υποβαθμίσει μόλις στα μέσα του περασμένου μήνα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, αλλά προχωρά σε νέα αρνητική αναθεώρηση, επειδή οι συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού εκτείνονται πλέον πέραν της Κίνας σε πολλές ακόμη χώρες και επηρεάζεται αρνητικά όχι μόνο η προσφορά (εφοδιαστική αλυσίδα), αλλά και η ζήτηση.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, στο βασικό σενάριο της σοβαρής παγκόσμιας διαταραχής στην οικονομία, η ανάπτυξη των 20 μεγαλύτερων οικονομιών το 2020 θα υποχωρήσει από 2,4% σε 2,1% και σε ύφεση θα περάσει μόνο η Ιταλία από τις μεγάλες οικονομίες και η Αργεντινή από τις αναδυόμενες. Στο χειρότερο σενάριο, της παρατεταμένης και εκτεταμένης πτώσης των οικονομιών, η ανάπτυξη θα πέσει στο 1,4%.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου Moody’s

Παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις της, η Moody’s αναφέρει ότι:

Η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού έχει ως αποτέλεσμα ταυτόχρονα σοκ της προσφοράς και της ζήτησης.

Αναμένουμε ότι αυτοί οι κλυδωνισμοί θα επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, αναθεωρήσαμε τις βασικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη για το 2020 για όλες τις οικονομίες του G-20. Αναμένουμε ότι οι χώρες αυτές, ως ομάδα, θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% το 2020, κατά 0,3% χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις μας.

Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 στο 4,8% από την προηγούμενη εκτίμησή μας για 5,2%. Για τις ΗΠΑ, αναμένουμε τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή μας για το 1,7%.

Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι ασαφής για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φόβος της μετάδοσης θα επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να επανέλθουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην κανονική δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος.

Οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης έχουν αυξηθεί. Όσο περισσότερο η επιδημία επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, το σοκ της ζήτησης θα κυριαρχήσει και θα οδηγήσει σε δυναμική ύφεσης. Ειδικότερα, μια διαρκής απόσυρση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα έβλαπτε τα κέρδη, θα οδηγούσε σε απολύσεις και θα επιβάρυνε το οικονομικό κλίμα. Τέτοιες συνθήκες θα μπορούσαν τελικά να τροφοδοτήσουν την αυτοσυντηρούμενη δυναμική της ύφεσης. Η αυξημένη αστάθεια των τιμών των στοιχείων ενεργητικού θα μεγεθύνει το σοκ.

Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να συμβάλουν στον περιορισμό της ζημιάς στις επιμέρους οικονομίες. Ανακοινώσεις πολιτικής από φορολογικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς μέχρι στιγμής  υποστηρίζουν ότι η πολιτική αντίδραση είναι πιθανό να είναι ισχυρή στις πληγείσες χώρες. Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το βασικό επιτόκιο (federal funds rate) κατά 50 μονάδες βάσης και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας που διαβεβαιώνουν για την παροχή στήριξης με μέτρα νομισματικής πολιτικής θα περιορίσουν την αστάθεια των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και εν μέρει θα αντιμετωπίσουν το σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Έχουμε προβεί σε αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη. Από τη δημοσίευση της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για την αναπροσαρμογή των προβλέψεων, στα μέσα Φεβρουαρίου, το ξέσπασμα της επιδημίας κοροναϊού έχει επεκταθεί γρήγορα έξω από την Κίνα σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας, του Ιράν, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας,  της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Προηγουμένως, αξιολογήσαμε τις επιπτώσεις του ιού κυρίως στη συνολική ζήτηση στην Κίνα, στα ταξίδια και στην παγκόσμια παραγωγή εργοστασίων, που προκύπτουν από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της Ανατολικής Ασίας. Είναι πλέον σαφές ότι η επιδημία θα αμβλύνει επιπλέον τη ζήτηση παγκοσμίως, γεγονός που θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών περιφερειών ταυτόχρονα.

Ως εκ τούτου, αναθεωρήσαμε τις βασικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη για το 2020 προς τα κάτω για όλες τις οικονομίες του G-20. Με τις αναθεωρήσεις αυτές, αναμένουμε τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2020, κατά 0,3% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή μας. Αναμένουμε ότι διαταραχές σε ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο αριθμό χωρών, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ