Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία ποτέ δεν ξεπεράστηκαν ολοκληρωτικά μετά την έναρξη της πανδημίας του Covid και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, έχουν γεννήσει πολλά ερωτηματικά για το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, έτσι όπως εξελίχθηκε τις δεκαετίες πριν την πανδημία. Τι μέλλει γεννέσθαι;

Τον κίνδυνο να αντιστραφεί η εποχή της παγκοσμιοποίησης τριών δεκαετιών βλέπουν τώρα στελέχη εταιρειών και επενδυτές, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην ελβετική πόλη Νταβός για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που προκαλείται από τον ιό, η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά και η ραγδαία επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές αποτέλεσαν θέμα μεγάλης έρευνας από τους Financial Times καθώς αναζητούνται λύσεις.

«Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιταχύνθηκε από την πανδημία και τώρα αυτή η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία… όλες αυτές οι τάσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για έναν κόσμο που αποσυνδέεται», δήλωσε ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Goldman Sachs International και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Charles «Chip» Kaye, διευθύνων σύμβουλος της Warburg Pincus, είπε ότι η γεωπολιτική ήταν «στο περιθώριο του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμασταν» από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ότι αυτό «παρείχε ένα ορισμένο οξυγόνο στην παγκόσμια ανάπτυξη». Τώρα, είπε, η γεωπολιτική είναι πλέον «στο επίκεντρο» των επενδυτικών αποφάσεων.

«Δεν βελτιστοποιείτε το οικονομικό αποτέλεσμα, δημιουργείτε τριβές στο σύστημα», είπε σχετικά με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι συζητήσεις για την αποπαγκοσμιοποίηση μεταξύ των εταιρειών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη για τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

«Οι εταιρείες λένε ότι χρειάζομαι την παραγωγή μου πιο κοντά στους πελάτες μου», δήλωσε ο Jonathan Gray, πρόεδρος του Blackstone Group.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας της Ασίας είπε ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης που βασίζεται σε λειτουργίες outsourcing για τη μείωση του κόστους έχει τελειώσει.

Ο Christophe Weber, διευθύνων σύμβουλος της Takeda, η οποία έχει την έδρα της στο Τόκιο της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα λόγω των υψηλών δυνατοτήτων της. Ωστόσο, η εταιρική εστίαση είχε μετατοπιστεί σε μια πιο βιώσιμη μορφή παγκοσμιοποίησης, είπε: «Είναι θέμα ελαχιστοποίησης του κινδύνου της αλυσίδας εφοδιασμού σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ