Όλες οι τράπεζες χρειάζονται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Περιμένοντας με ανυπόκριτη αγωνία τον χρησμό της Φραγκφούρτης και τα αποτελέσματα των Stress Test, oι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών οργανώνουν –η κάθε μία το δικό της- αναπτυξιακό σχέδιο.

Ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσει ο SSM και το τι θα επιβάλλει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Mario Draghi, το σχέδιο κάθε Ελληνικής Τράπεζας περιλαμβάνει ΚΑΙ προσφυγή στους μετόχους για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

ΟΛΕΣ οι διοικήσεις θέλουν αύξηση κεφαλαίου αλλά στον δικό τους χρόνο, με τη δική τους ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Χρειάζονται όλες οι τράπεζες αύξηση κεφαλαίου; Ασφαλώς ΝΑΙ.

  •    Πρέπει να μειώσουν την συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
  •    Πρέπει να μειώσουν τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου (21 δις Ευρώ)             στην κεφαλαιακή τους ισχύ.
  •    Πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες άντλησης ρευστότητας ώστε να κάνουν             επιτέλους οι ελληνικές τράπεζες τη δουλειά για την οποία υπάρχουν:                                Τη χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

Μπορούν όλες οι ελληνικές τράπεζες σήμερα να πραγματοποιήσουν Αύξηση του Μετοχικού τους Κεφαλαίου; Ασφαλώς ΟΧΙ.

  • Για να πετύχει μια αύξηση κεφαλαίου, για να προσελκύσουν οι τράπεζες σοβαρούς και αξιόπιστους, πρόθυμους επενδυτές χωρίς να καταστρέψουν την αξία των ήδη υφισταμένων μετοχών, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες δανεισμού της χώρας.
  • Πρέπει να μειωθεί το κόστος χρήματος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ώστε οι επενδυτές να προσδοκούν σε υγιείς υπεραξίες, από την τοποθέτησή τους –για μία ακόμη φορά- σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Αυτό λοιπόν που ΔΕΝ θέλουν να ακούσουν, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών από τον SSM, στις 20 Απριλίου, είναι ένα ασφυκτικό υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα τους αναγκάσει να βγουν πάλι ως επαίτες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν σχέδιο, αλλά για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο πρέπει να τους βοηθήσει η πιστοληπτική αξιοπιστία της  χώρας τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ