Ξεκίνησε η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών για τα οφειλόμενα από την καλλιεργητική περίοδο του 2017, μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αφορά την ενεχυρίαση περίπου 23.000 τόνων κρυσταλλικής ζάχαρης, προς 400 ευρώ/τόνο, ποσότητα για την οποία η Τράπεζα θα καταβάλλει 7,2 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους παραγωγούς, με τη μορφή δανείων στα οποία εγγυητής μπαίνει η ΕΒΖ.

Η καταβολή των χρημάτων ξεκίνησε από τους παραγωγούς -μέλη της Συνεταιριστικής, ενώ όσοι δεν είναι μεριδιούχοι, συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπορέσουν να εγγραφούν μέλη ώστε στη συνέχεια να πάρουν τα χρήματα.

Εκτός του θέματος της αποπληρωμής, φλέγον θέμα για διοίκηση, παραγωγούς, αλλά και την κυβέρνηση, αποτελεί το τί θα γίνει τελικά στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο καθώς αυτή κοντεύει να κλείσει, χωρίς να υπάρχει απόφαση για σπορά, χρηματοδότηση, τιμές ή συμφωνίες πώλησης.

Την ίδια στιγμή ουδείς επενδυτής -αγοραστής έχει κάνει (επισήμως τουλάχιστον) την εμφάνισή του, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά τις κυβέρνησης για ανακοινώσεις επί του θέματος, δύο εδβομάδες πριν το Πάσχα. Ανεπισήμως, από την αρχή του έτους έχουν διαρρεύσει τα ονόματα αρκετών funds -διαφορετικών κάθε φορά-, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ΕΒΖ.

Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν εντός του Απριλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here