Στην ανάγκη περαιτέρω, δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συγκροτημένης προσπάθειας και νέων εργαλείων, όπως και στην ενίσχυση του προγράμματος «Ηρακλής», αναφέρθηκαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην δεύτερη μέρα των εργασιών του NPL Summit 2021«NPL Market in Total Transformation», που διεξάγεται μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής -θεσμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

O Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κος Γεώργιος Ζαββός, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή μεταρρύθμισης του τραπεζικού μας συστήματος. «Η πρώτη καθοριστική μεταρρύθμιση ήταν το επιτυχημένο πρόγραμμα Ηρακλής, το οποίο αποτελεί μία λύση της αγοράς, που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Αποτελεί μια συστημική λύση, που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Ευνοεί τον Έλληνα φορολογούμενο, γιατί οι τράπεζες απαλλαγμένες από το άγος των κόκκινων δανείων μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Παράλληλα, θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του βάση. Ο Ηρακλής στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες» τόνισε. 

Περαιτέρω ο κος Ζαββός ανέφερε: «Μετά την επιτυχία που είχε έγινε επιτακτική η παράταση του προγράμματος. Τελικός στόχος του Ηρακλή ΙΙ είναι η περαιτέρω μείωση κατά 30-32 δισ. των κόκκινων δανείων, ώστε οι τράπεζες να φθάσουν σε μονοψήφιο νούμερο. Μάλιστα θα εισαχθούν και κάποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις στο υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας. Μεταρρυθμίζουμε το τραπεζικό μας σύστημα σε μία κρίσιμη συγκυρία, γιατί θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κεφάλαια που θα συρρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

Ο κος Άγγελος Αγγελίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. των εταιρειών Melfin Α.Ε., EDS Α.Ε.- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΕΔΑ, παρουσίασε την δράση του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), που δημιουργήθηκε το 2005. Μέλη του Συνδέσμου είναι οι μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου διαπραγμάτευσης απαιτήσεων, που απασχολούν περίπου 3.000 εργαζόμενους. Οι εννέα εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους πιστοδοτικούς οργανισμούς, Servicers και εταιρείες. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το ενθαρρυντικό είναι ότι σήμερα το 60% των οφειλετών θέλει να ρυθμίσει και να αποπληρώσει τις οφειλές του. 

Ο κος Γιάννης Σπυρόπουλος Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Octane  Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, στην ομιλία του με τίτλο «Άξονες μετασχηματισμού των NPL servicers», ανέφερε ότι oι servicers βίωσαν μία περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης την τελευταία διετία και ο ρόλος τους έχει παγιωθεί. Απασχολούν περί τους 4.000 εργαζόμενους. «Πάρα πολλοί λόγοι όμως επιτάσσουν τον μετασχηματισμό»,  τόνισε, απαριθμώντας τρεις εξωτερικούς παράγοντες και τρεις ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στην επίδραση του κορωνοϊού που δημιουργεί NPL assets, στην πολυπλοκότητα του διαχειριστικού πλαισίου, όπως και στην πιθανότητα, η διαχείριση απαιτήσεων να μην περιοριστεί στα τραπεζικά δάνεια. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα προσέδωσε στην ανάγκη να βελτιωθεί η καταναλωτική εμπειρία, καθώς εκτιμά ότι η καλή επικοινωνία και η καλή σχέση επηρεάζει θετικά τους δείκτες επιθυμίας των οφειλετών να βρουν μία κατάλληλη λύση.

Στο Panel ΙII: «Η αγορά των Servicers στη νέα πραγματικότητα» με συντονιστή τον κο Γιάννη Σπυρόπουλο, ο κος Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal Group, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υπό διαμόρφωση. «Ο σημαντικότερος όγκος των δανείων φεύγει από τις τράπεζες και πηγαίνει στους servicers. Όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι υπήρχαν οι minimum υποδομές. Σιγά σιγά η επικoινωνία με τους οφειλέτες θεσμοθετήθηκε. Πλέον υπάρχει εποπτεία από την ΤτΕ κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες», επεσήμανε. Όπως ο ίδιος τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διακριτές διαδικασίες στην επικοινωνία. Χρειάζεται με νέα “επίσκεψη” στο νομοθετικό πλαίσιο για την επικαιροποίηση αυτών των διαδικασιών, επειδή έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες. Να σκεφτούμε ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που θα διαφοροποιείται κατά περίπτωση».

Ο κος John Komninakidis, Vice President, Middle East, Turkey, Greece & Cyprus της Datasite Ltd, ανέφερε ότι αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι servicers έχουν έρθει για να μείνουν. Όπως επεσήμανε «Η τεχνολογία θα παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο για την διασφάλιση των δεδομένων τους, της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και τις μεταβιβάσεις. Τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία σήμερα υπάρχουν, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται». 

Η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕΔΑΔΠ, ανέφερε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Στο σημείο αυτό πρότεινε την δημιουργία μονάδων συνδιαχείρισης. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων δανειοληπτών. Η ανάπτυξη εργαλείων από την πλευρά των servicers για την αξιολόγηση των δανειοληπτών είναι η βασική τους δουλειά. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου πρέπει να διαχωριστεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να βρεθεί η πιο αποτελεσματική και βιώσιμη λύση», σημείωσε.

Ο κος Στάθης Ποταμίτης Διαχειριστής Εταίρος της POTAMITISVEKRIS, επεσήμανε ότι ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. «Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα νομοθετικό περιβάλλον, που εξελίσσεται τώρα περαιτέρω με τον νέο πτωχευτικό. Ο νόμος 4354 πέρασε από βελτιώσεις, οι οποίες αφαίρεσαν χαρακτηριστικά ιδεοληψίας, ενώ έγινε και τροποποίηση της αναγκαστικής εκτέλεσης. Υπήρξε απλοποίηση των διαδικασιών αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κος Ποταμίτης. 

Στην κεντρική ομιλία της ημέρας, με τίτλο «Πληθωριστικές προσδοκίες, χρέος, αγορά ομολόγων, επιτόκια. Πόσο κινδυνεύει η ανάκαμψη;», ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κος Θεόδωρος Πελαγίδης, ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πρωτοφανή διεθνώς. Επικρατεί τεράστια διάσταση εκτιμήσεων σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως. Τα επιτόκια έχουν φθάσει στο μηδέν και οι αποταμιεύσεις είναι πολύ υψηλότερες των επενδύσεων. Αυτό είναι πολύ σοβαρό».  Όπως ο ίδιος επεσήμανε: «Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρούμε μία αναταραχή στη μεγάλη και ρευστή αγορά των ομολόγων και μιλάμε για αξία 21 τρισεκατομμύρια δολάρια με απόδοση στο 1,68%. Μετά την κρίση του 2009 έχουμε μία σταδιακή επιστροφή στο recovery κυρίως από τις HΠΑ, με πολλά σκαμπανεβάσματα, που έδωσε την εντύπωση ότι η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει καλά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αυτή η ανάκαμψη ήταν λειψή. Υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες και τις αγορές στις ΗΠΑ». 

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, ο κος Πελαγίδης ανέφερε ότι δεν είναι απαισιόδοξος, διότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για τον πτωχευτικό κώδικα και άλλες πρωτοβουλίες, ωστόσο θα πρέπει να τελειώσει η πανδημία για να υπάρξει πιο καθαρός ορίζοντας.

Στο Panel IV: «To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και η μέχρι σήμερα εμπειρία», με συντονιστή τον κο Χρήστο Κώνστα, Δημοσιογράφο, Head of Content της ethosMEDIA, ο κος Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου, Ανώτατο Στέλεχος Διοίκησης Χρηματοπιστωτικού Τομέα με εξειδίκευση στον Τραπεζικό Τομέα και τη Δευτερογενή Αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ανέφερε: «Οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν συνολικά περί τα 600 εκατ. κόκκινα δάνεια και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Είναι εστιασμένες κυρίως στις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, λόγω του μικρού όγκου είναι ασύμφορο να ενταχθούν στον Ηρακλή. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί και σ’ αυτό μία έμφαση. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε να ενταχθούμε κι εμείς στον Ηρακλή». 

Ο κος Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Senior Manager της Accenture, επεσήμανε ότι αυτό που ουσιαστικά ξέφυγε τα προηγούμενα χρόνια ως προς τα «κόκκινα δάνεια», ήταν η διάσταση του χρόνου. Ωστόσο αυτό άλλαξε με τον Ηρακλή, που επίσπευσε τις διαδικασίες. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα κόκκινα δάνεια είνα ένα τσουβάλι με χρήσιμα και άχρησα πράγματα. Πρέπει να λερώσεις τα χέρια σου για να τα ξεκαθαρίσεις και να πετάξεις τα άχρηστα. Ωστόσο αυτή η απόφαση είναι δύσκολη για τις τραπεζες. Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένη αξιολόγηση για τους οφειλέτες και τις πραγματικές τους δυνατότητες». 

Ο κος Ηλίας Κυριακόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors (HIRA), ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών, λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. «Η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο έτος είναι τιτάνια, αλλά ακόμα μένουν πολλά. Ο ανεξάρτητος επόπτης ως θεσμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Ο ρόλος μας ξεκινά από την στιγμή που τιτλοποιούνται οι απαιτήσεις στο όχημα Ηρακλής», σημείωσε. 

Ο κος Άκης Μπης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Investments Greece, ανέφερε ότι «είμαστε η εταιρεία που έχει κάνει μία μεγάλη επένδυση στην ελληνική αγορά, άνω του 0,5 δισ.  ευρώ, με αγορές απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες και κυρίως την συνεργασία με την Πειραιώς. Διαχειριζόμαστε περίπου 27 δισ. και έχουμε δικά μας χαρτοφυλάκια πάνω από 10 δισ. Όσον αφορά τον Ηρακλή είναι κάτι που μέχρι τώρα το έχουμε δει πάρα πολύ θετικά. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα της διαχείρισης και τα οφέλη για τους επενδυτές». 

Ο κος Μιχαήλ Π. Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανέφερε ότι από τα τέλη του 2016 ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων με αντίστοιχη βελτίωση του δείκτη. «Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί. Παρά τον covid, το 2020 πετύχαμε μείωση 20%, γεγονός που οφείλεται στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Ωστόσο και παρά την σημαντική μείωση, ο δείκτης είναι στο 30%. Για να πάμε στο 3% ή στο 5% χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Ο Ηρακλής πρέπει να επιταχυνθεί και να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες», επεσήμανε. 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έκλεισε με Β2Β Μeetings, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Ζαββός στο NPL Summit: Τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30-32 δισ. ευρώ

NPL Summit 2021: Η αγορά των Servicers στη νέα πραγματικότητα

NPL Summit 2021: Ημέρα 2η με σημαντικές ομιλίες

To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και η μέχρι σήμερα εμπειρία

Elizabeth McCaul, ECB στο NPL Summit: Το τέλος της πανδημίας θα φέρει νέα γενιά κόκκινων δανείων

NPL Summit 2021: «Νόμος για Ρύθμιση Οφειλών & Παροχή 2ης Ευκαιρίας & Νέος Πτωχευτικός Νόμος»

NPL Summit 2021: «Κινητήριος δύναμη για την Αγορά Ακινήτων τα NPLs»

Ο Υπουργός Οικονομικών για τον ΗΡΑΚΛΗ, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και τη νέα γενιά κόκκινων δανείων στο NPL Summit

Αν. Πανούσης: Η αγορά των κόκκινων δανείων σε πλήρη μετασχηματισμό

Η διοργάνωση του NPL Summit 2021 υποστηρίχθηκε με την Χορηγία και την Αιγίδα μιας πληθώρας σημαντικών εταιρειών και φορέων από την ελληνική αγορά:

Bronze Sponsors: Accenture, Cepal Group, Datasite

Premium Corporate Participation Sponsors: BAHAS, GRAMATIDIS & PARTNERS, DoValue, EUROXX, Θεά Άρτεμις Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Corporate Participation: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Οgilvy, InNews

Knowledge Partner: OCTANE MANAGEMENT CONSULTANTS

Αιγίδες: Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (EΕΔΑΔΠ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), Ένωση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών στελεχών ελληνικής ναυτιλίας (Association of Banking and Shipping Executives), Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Communication Sponsors: NPLConfidential.com, banks.com.gr, insuranceworld.gr,  Euro2day, ΒANKING NEWS, GLOBAL SUSTAIN, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, TVSTAR.GR, THESSALONIKI NEWS, KRΙTΙ 24, LarissaPress, PIRAEUS 365, XANTHI NEWS, Ε-Ptolemaios.gr, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://ethosevents.eu/event/npl-summit-2021/ καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, και YouTube.