Ξεπέρασαν τα 20 δισ., οι νέες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις το 2020, ψηλά έχει τεθεί ο στόχος και για το 2021 με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να εκτιμά στα 15 έως 18 δισ. το εύρος της πιστωτικής επέκτασης, για φέτος χρονιά-καμπή όπως θεωρείται για την επιχειρηματικότητα, ευρύτερα την εγχώρια παραγωγή.

Και αν στην περυσινή χρήση επιτεύχθηκε ρεκόρ-δεκαετίας ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, του εγχώριου banking είναι η περαιτέρω (υπό) στήριξη της προσπάθειας σταδιακής επαναφοράς στα προ Covid-19 επίπεδα, με το εμπόριο να προορίζεται να λάβει τη “μερίδα του λέοντος”. Σε συνέχεια, προφανώς, των περυσινών ροών καθώς για επιχειρήσεις του ευρύτατου κλάδου δόθηκε το-περίπου- ένα τέταρτο των πιστώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ (όπως παρουσιάσθηκαν, από τον πρόεδρο της, Γιώργο Χατζηνικολάου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής) το εμπόριο χρηματοδότηθηκε με δάνεια 5 δισ., όταν ο κλάδος των μεταφορών (πλην ναυτιλίας) άντλησε 1,7 δισ., των πετρελαιοειδών 1,5 όσο και της ναυτιλίας, με αυτόν των καταλυμάτων με 1,3 , της βιομηχανίας τροφίμων/ποτών-καπνού με 1,1 , της ενέργειας επίσης με 1,1 δισ. ενώ τα λιγότερα (αναλογικά) δάνεια, μόλις 112 εκατ., διατέθηκαν στον κλάδο της εστίασης έναν από τους περισσότερο πληγέντες πέρυσι.

Το τραπεζικό σύστημα εισέφερε (από κεφάλαια του) χορηγήσεις ύψους 14 δισ. πρακτικά καθαρά δάνεια, καθώς ένα σημαντικό μέρος (6,5 δισ.) αφορούσε τις κάθε λογής χρηματοδοτήσεις μέσω (υπό)στηριζόμενων προγραμμάτων. Δεδομένου, ότι το εγχώριο σύστημα (υπό) στηρίχθηκε με κάθε τρόπο-κεντρικά- με την ΕΚΤ να αναδεικνύεται σε βασικό χρηματοδότη του banking με το σύνολο όλων των ενεργειών από την πλευρά της Φρανκφούρτης να ξεπερνά τα 40 δισ. είναι σαφές, πως ένα μεγάλο μέρος “χρησιμοποιήθηκε” για να βελτιώσουν οι συστημικοί όμιλοι τους ισολογισμούς τους.

Εστω και έτσι όμως, η αναφορά του προέδρου της ΕΕΤ στο 2020 ως χρονιάς-ρεκόρ είναι ακριβής, ως προς την ουσία της, που δεν ήταν άλλη από την (υπό) στήριξη της επιχειρηματικότητας. Κατά μείζονα λόγο του υγιούς τμήματος της, ενός ικανού από το προβληματικό αλλά με δυνατότητες/προοπτικές επαναφοράς, όπως και ανακούφισης πολλών επαγγελματιών που επλήγησαν από τα διαδοχικά lockdown.

Για το 2021, οι τέσσερεις συστημικοί όμιλοι έχουν εγγράψει (στον προϋπολογισμό τους) χορηγήσεις, που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. και ανάλογα με την ζήτηση/απορροφητικότητα θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 18 δισ. ευρώ. Συνολικά, και σύμφωνα πάντα με όσα έχουν ανακοινώσει τόσο η ΕΕΤ όσο τα μέλη της.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK,17/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ