Για την σημαντική καμπή των μεταρρύθμισεων του τραπεζικού συστήματος, το επιτυχημένο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, τις νέες μεταρρυθμίσεις, και την επιστροφή του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ, αναφέρθηκε εκτενώς και με λεπτομέρειες ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, μιλώντας κατά την 2η μέρα του NPL Summit 2021 της Ethos Events.

“Η πρώτη καθοριστική μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε ήταν το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ που κρίθηκε απόλυτα επιτυχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 75,4 δισ, ευρώ. Παραλάβαμε μία κατάσταση κατά την οποία 1 στα δύο δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενο. Ακολουθήσαμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επιλέξαμε τη λύση των τιτλοποιήσεων, ως μία ρεαλιστική επιλογή την οποία επικρότησαν εταίροι και επενδυτές. Στην επιτυχία συνέβαλε οριστικά η κυβερνητική αλληλεγγύη”.

“Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι λύση της αγοράς και συνεπώς δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο, είναι μία συστηματική λυση, καθώς στον πρώτο χρόνο του μειώσαμε κατά 30% τα κόκκινα δάνεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως η πανδημία. Κάναμε βήματα προοδου σε 13 μήνες από ό,τι έγινε σε 5 χρόνια” τόνισε με νόημα ο κ. Ζαββός.

“Οι τράπεζες απαλλαγμένες από το άγος των κόκκινων δανείων, μπορούν να κατευθύνουν πόρους στην πραγματική οικονομία. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ θωρακίζει την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Σύστημα Παροχής Κρατικών Εγγυήσεων, «Ηρακλής ΙΙ»

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες αναβαίνουν επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχει ενεργή συμμετοχή των επενδυτών που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης”.

Στην επιτυχία του “Ηρακλή” συνέβαλαν:

  • Πρώτον, η μείωση του κόστους δανεισμού, κύριο αποτέλεσμα της κυβερνητικής αλλαγής. Αυτό αποτυπώθηκε στην μείωση των προμηθειών που καταβάλλονται για την χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου.
  • Δεύτερον, η επιτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την λεγόμενη μηδενική στάθμιση του senior tranche των τιτλοποιήσεων που παρακρατούν οι τράπεζες.

Όλο αυτό το διάστημα ο ΗΡΑΚΛΗΣ απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσης από την κα. ΜcCaul του εποπτικού συμβουλίου και παρέστη θεσμικά στην 1η μέρα του NPL Summit 21, είπε ο κ. Ζαββός στη διάρκεια της ομιλίας του και πρόσθεσε:

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ εξυπηρετεί την δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων και γύρω του αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα ειδικοτήτων. Ενδεικτικό είναι πως μόνο η αγορά των servicers φτάνει το ύψος των 90 δισ. ευρώ και έχει προοπτικές.

Σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν για τη συνέχιση του προγράμματος, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε: “Χρειάστηκε και κατέστη επιτακτική η συνέχιση του προγράμματος. Αποστείλαμε την αίτηση στην ΕΕ και θεωρώ ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μία περίοδο συνέπειας του τραπεζικού μας συστήματος. Ακόμη και πριν την έγκριση του ΗΡΑΚΛΗ 2, ήδη δύο τράπεζες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα, η μία εκ των οποίων απέστειλε και αίτηση”.

Τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ 2 είναι η μείωση 30-32 δισ. Ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή κατά περίπου 40% του συνολικού ποσοστού, είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που απαιτούνται, ο υφυπουργός τόνισε: ῾Η νέα απόφαση της επιτροπής θα απαιτήσει και μία αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Μία ομάδα εξειδικευμένων ειδικών θα επεξεργαστεί τις αλλαγές, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος, αλλά με εισαγωγή βελτιωτικών κινήσεων. Θα γίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ΗΡΑΚΛΗ. Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (πληροφοριακό σύστημα για οφειλές έναντι του τραπεζικού συστηματος θα ενισχύσει την διαφάνεια).

῾H κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες. Στόχος μας ο είναι διπλός μετασχηματισμός.῾κατέληξε ο κ. Ζαββός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here