Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η πτώση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω ή κοντά στο 10% στο τέλος του 2021 ή τον Μάρτιο του 2022. Το παραπάνω ήταν και το καταληκτικό συμπέρασμα που προέκυψε από το τελευταίο πάνελ του NPL Summit2021.

Συγκεκριμένα, στο Panel IV: «To σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ και η μέχρι σήμερα εμπειρία» με συντονιστή τον κ. Χρήστο Κώνστα, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethosMEDIA συμμετείχαν οι ομιλητές κ.κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου, Ανώτατο Στέλεχος Διοίκησης Χρηματοπιστωτικού Τομέα με εξειδίκευση στον Τραπεζικό Τομέα και τη Δευτερογενή Αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Senior Manager, Accenture, Ηλίας Κυριακόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors (HIRA), Άκης Μπης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Intrum Investments Greece, Μιχαήλ Π. Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με τον  κ. Χαραλαμπίδη, ο δείκτης των NPL’s  στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 30%, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 3%. «Απαιτείται  μεγάλη προσπάθεια. Όσο κατεβαίνουμε στον δείκτη τα πράγματα θα δυσκολεύουν. Εκτιμώ ότι θα’ χουμε 3 με 4 συναλλαγές για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μες το 2021 ακόμη. Στρατηγικός μας στόχος είναι στο τέλος του 2021 η Μάρτιο του 2022 να μπορέσουμε να είμαστε κάτω ή κοντά στο 10%. Μας τα χάλασε η πανδημία. Υπολογίζουμε ότι σ’ ένα χρόνο από τώρα αν ευοδωθούν τα σχέδια των τραπεζών θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον στόχο μας. Παρά την πανδημία, το 2020 έκλεισε με την μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων στην ιστορία της Ελλάδας  (€21 δις λιγότερα, ήτοι 31% μείωση). Από τα €21 δις το 85% οφείλεται στον ΗΡΑΚΛΗ. Αν δεν πάμε κάτω από το 10% η ελληνική δημοκρατία δεν θα επιστρέψει στο investment grade», υπογράμμισε ο Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων του Ταμείου.

Ο κ. Μπης μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις της Intrum, τον ΗΡΑΚΛΗ και τις προοπτικές διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

«Σαν Ιntrum έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση στον κλάδο των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα, έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις κοντά στα €500 εκατ. σε αγορές χαρτοφυλακίων σ’ όλες τις συστημικές τράπεζες.  Ως εταιρεία διαχειριζόμαστε €27 δις από ΝPE’s στην αγορά. Έχουμε δει πολύ θετικά τον ΗΡΑΚΛΗ μέχρι τώρα. Οι συστημικές τράπεζες το είδαν πολύ θετικά εξαρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έπρεπε να το υιοθετήσουν πρώτες αυτές και από κει και πέρα εμείς ως επενδυτές να δούμε αν μας ενδιαφέρει».

Σύμφωνα με τον κ. Μπη, δύο είναι τα βασικά στοιχεία του ΗΡΑΚΛΗ.  Πρώτον, η εξαγορά ομολογιών που καταλήγει σε πληρωμή των τόκων και δεύτερον η διαχείριση τους. «Από τα €32 δις, όσον αφορά το σύνολο της αξίας των NPEs, αυτό είναι στο maximum για όλες τις συστημικές τράπεζες σε περίοδο εγγραφής και συμμετοχής στον ΗΡΑΚΛΗ. Τα επόμενα χρόνια –βάσει του business plan- αποτελεί πρόκληση για μας να δούμε κατά πόσο μπορέσαμε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας και αν ο επενδυτής θα πάρει τα λεφτά του».

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο του Ομίλου Hellenic Investment Recovery Advisors ως ανεξάρτητου επόπτη στον ΗΡΑΚΛΗ που κάνει report στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «ο όμιλος μας παρέχει ταυτοποιημένες υπηρεσίες στην υλοποίηση επενδύσεων και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα ακόμη δυστυχώς έχει τον μεγαλύτερο δείκτη των NPL’s στην Ευρώπη. Είναι πραγματικά τιτάνια η προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο χρόνο με τον ΗΡΑΚΛΗ. Μέσω στου ΗΡΑΚΛΗ II έχουν προαποφασιστεί 2 εγγυήσεις πρόσθετου ύψους €30 δις στις τιτλοποιήσεις. Ο ρόλος μας ξεκινά από την στιγμή που οι τιτλοποιήσεις έχουν πάρει έγκριση», τόνισε.

Ο κ. Ζανετόπουλος από την μεριά του σημείωσε πως ως χώρα δεν είχαμε κουλτούρα δανειοληπτών παρά μόνο εμπειρία από εταιρικά δάνεια .«Είμαστε η μεγαλύτερη management και consulting εταιρεία στον κόσμο. Υποστηρίζουμε τους servicers συμμετέχοντας στα συμβούλια . Ως χωρα δεν είχαμε κουλτούρα δανειοληπτών, παρα μόνο στα εταιρικά δάνεια. Δεν ξέραμε δηλαδή πώς να τα διαχειριστούμε. Μια δεκαετία συζητάμε τα ίδια πράγματα, φέτος με τον ΗΡΑΚΛΗ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα κόκκινα δάνεια είναι σαν να έχουμε ένα ‘τσουβάλι’ με άχρηστα και χρήσιμα πράγματα. Για να βρούμε τα χρήσιμα πρέπει να λερώσουμε τα χέρια μας. Αναγκαία η παραδοχή να πάψουν να κρίνονται οι τράπεζες για το βάρος του ‘άχρηστου τσουβαλιού’. Τελευταία ακούγαμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, μάλλον κι αυτοί με την κρίση έχασαν τα λεφτά τους και έγιναν μόνο κακοπληρωτές, όπως φαίνεται».

Τέλος ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας υπογράμμισε την ανάγκη οι συνεταιριστικές τράπεζες να ενταχθούν στον ΗΡΑΚΛΗ καθώς μια τέτοια εξέλιξη, όπως είπε θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην ταχύτερη απομείωση των κόκκινων τους δανείων. «Οι συνεταιριστικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν  το 0,5% της αγοράς με κόκκινα δάνεια κοντά στα €600 εκατ. Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από τους μετόχους τους. Ως συνεταιριστική τράπεζα εστιάζουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ βοηθά τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια. Λόγω του μικρού όγκου είναι δύσκολο να τιτλοποιήσουν  οι συνεταιριστικές τα κόκκινα τους δάνεια. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις συνεταιριστικές τράπεζες καθώς, ύστερα από το κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων συστημικών τραπεζών, παίζουν σημαντικό ρόλο στους τόπους που δραστηριοποιούνται. Θα ήταν ευχής έργον να μπούμε και μεις στον ΗΡΑΚΛΗ. Πριν χρόνια τα κόκκινα δάνεια της τράπεζάς μας ήταν στο 75%, τώρα βρίσκονται στο 55%. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ και η συνεργασία με τους servicers θα μπορούσε να μας βοηθήσει να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση».

Το NPL Summit 2021, με θέμα «NPL Market in Total Transformation», πραγματοποιήθηκε μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής -θεσμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, πραγματοποιείται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here