Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Μηλαπίδης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και την εκπομπή Prime του Ηλία Σιακαντάρη μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την απασχόληση συνταξιούχων, τις επικουρικές συντάξεις καθώς και για τα επαγγελματικά ταμεία και την φορολόγηση των εφάπαξ.

 

Για την απασχόληση συνταξιούχων:

«Αυτό το οποίο συμβαίνει με τη νέα διάταξη από 1-1-24 είναι ότι κάθε συνταξιούχος ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί δεν θα υφίσταται περικοπή 30% στη σύνταξή του. Υπήρχε η εξής ανισορροπία, είτε δούλευες μια ώρα είτε δούλευες 25 μέρες, περικόπτονταν 30% η σύνταξή σου. Από 1-1-24, όποιος επιθυμεί να εργαστεί, να τονώσει το εισόδημά του και να προωθηθούν στην πράξη οι πολιτικές ενεργούς γήρανσης, θα μπορεί να εργαστεί, και στη θέση της παρακράτησης, θα παίρνει ακέραιη τη σύνταξή του.

Στην θέση της παρακράτησης εισάγεται ένας πόρος μη ανταποδοτικός, μόλις 10% στο ακαθάριστο εισόδημα από την εργασία του. Είναι όντως μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους και για τον εργαζόμενο συνταξιούχο να τονώσει το εισόδημά του, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία να προσδοκούν από τον πολλαπλασιασμό της δηλωμένης εργασίας, περισσότερα έσοδα».

Για τα επαγγελματικά ταμεία και φορολόγηση εφάπαξ:

Ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Μηλαπίδης μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο στα επαγγελματικά ταμεία και ξεκαθάρισε πως δεν φορολογούνται τα εφάπαξ της υποχρεωτικής ασφάλισης.

«Να διευκρινίσουμε ότι τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι αφορολόγητα και έτσι θα παραμείνουν. Ο θεσμός της συμπληρωματικής προαιρετικής ασφάλισης που υπηρετείται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικουρικής ασφάλισης στην Ευρώπη.

Ο θεσμός στην Ελλάδα για πολλούς λόγους την προηγούμενη εικοσαετία δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μόνο 28 ταμεία που έχουν συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Με το νέο πλαίσιο το οποίο μεταρρυθμίζουμε, απλοποιούμε την διαδικασία ίδρυσης και  επιχειρούμε την τόνωση του θεσμού. Θέλουμε τη μαζικότερη είσοδο ασφαλισμένων, πάντα σε προαιρετική βάση, στα ταμεία αυτά, ούτως ώστε να έχουν προσδοκία να απολαύσουν μια συμπληρωματική παροχή στο τέλος του εργασιακού τους βίου».

«H φορολογία η οποία μπαίνει, μπαίνει για τους εξής λόγους:

  1. Για λόγους εξομοίωσης με κάτι ομοειδές που είναι τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  2. Γιατί υπηρετεί λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή κάποιος που παραμένει πολλά χρόνια στο Ταμείο θα υποστεί έναν πολύ μικρό φόρο, όταν θα λάβει την παροχή εφάπαξ ή σύνταξη.
  3. Δίνουμε λελογισμένα κίνητρα για να αποταμιεύσεις και να απολαύσεις μια παροχή και κάποιος που επιθυμεί να βγει πολύ γρήγορα, θα υπόκειται σε  μεγαλύτερο φόρο. Πάλι όμως, ο φόρος αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον οριακό φορολογικό συντελεστή στο οποίο θα πήγαινε η παροχή του σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτός ο φόρος».

Για τις επικουρικές συντάξεις:

  • «Οι επικουρικές συντάξεις μπορούν να εκκαθαριστούν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το ασφαλιστικό σύστημα υπέφερε από κατακερματισμό και διαφορετικούς κανόνες. Η διάταξη η οποία θα έρθει, υπηρετεί την ενοποίηση κανόνων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο τομέα, με 15 χρόνια ασφάλισης και μόνο θα παρέχεται επικουρική ασφάλιση. Οι σημερινές επικουρικές που είναι εκκρεμείς είναι περίπου 43.000. Με αυτή τη διάταξη αναμένεται τουλάχιστον 13.000 μέσα στο χρόνο να αποκλιμακωθούν».

Για τις συντάξεις χηρείας:

  • «Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμία ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο το Νοέμβριο. Ωστόσο, εξετάζουμε στο Υπουργείο Εργασίας, τα εναλλακτικά σενάρια ούτως ώστε να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη, δηλαδή όμοια μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Θα ληφθεί σχετική πρωτοβουλία σε απώτερο χρόνο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ