Αναμφίβολα, ήταν μια εβδομάδα με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για την εξίσου δύσκολη συνέχεια. Από την ελπιδοφόρα –για την ανθρωπότητα που δοκιμάζεται λόγω πανδημίας Covid-19– ανακοίνωση της Pfizer, μέχρι στα καθ’ ημάς διαδραματιζόμενα στο επιχειρηματικό πεδίο.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Viohalco, κατά γενική εκτίμηση, πυροδότησαν μια εκτενέστερη «μόχλευση», που συμπεριλαμβάνει ένα ευρύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Με αφορμή, λοιπόν, τα νεότερα σε αυτό το θέμα, το Banks πήρε ξεκάθαρη θέση, αποδίδοντας τα εύσημα στη διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς*.

Πρακτικά, τα εύσημα ανθρώπων της αγοράς απονέμονται στον Σωκράτη Λαζαρίδη και τη Βασιλική Λαζαράκου για τον συντονισμένο χειρισμό των εξελίξεων με την περίπτωση της Cenergy. Άμεση ήταν η ενημέρωση των δύο επικεφαλής, Ελληνικών Χρηματιστηρίων και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η επικοινωνία με τον όμιλο Viohalco, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης (των μετοχών της Viohalco και Cenergy), προκειμένου να δοθούν οι δέουσες διευκρινίσεις από την εταιρεία. Και η άρση της αναστολής πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο χειρισμός των δύο αρχών σχολιάστηκε θετικά, μάλιστα ο Λουκάς Παπαϊωάννου –από τους έμπειρους και παλιούς της αγοράς– έκλεινε το σχόλιό του με το «(…) Επιτέλους λειτούργησαν άμεσα οι θεσμοί ΧΑΑ & ΕΚ όσον αφορά την περίπτωση της Viohalco και της θυγατρικής της CENER. Μπράβο και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια…».

Τα εύσημα του κ. Παπαϊωάννου απηχούν την πλειονότητα των ανθρώπων της αγοράς, που θα πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν στέκεται απέναντι/αντίθετα στις «αρχές». Απλά αγωνιά για αυτό το «μετερίζι», που από τη στιγμή που θα αρχίσει να (ξανά) λειτουργεί εύρυθμα, θα αρχίσει να (ξανά) αποδίδει όχι μόνο για τους επαγγελματίες τους εισηγμένους, αλλά σταδιακά για το ευρύτερο καλό της επιχειρηματικότητας, της επενδυτικής κοινότητας. Και που, ως βασικό «γρανάζι» του μηχανισμού, μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά.

Σε αυτήν τη συγκυρία, κατά την οποία τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα (εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου) έρχονται να καταδείξουν την ανθεκτικότητα ενός σημαντικού μέρους των εισηγμένων, και όχι μόνο, από την προβεβλημένη «μεγάλη κεφαλαιοποίηση».

 

* Tο Χρήμα Week, το Βanks, οι γράφοντες, σεβόμενοι πρωτίστως το κοινό τους, δεν αρέσκονται να «χαϊδεύουν αυτιά». Όποτε θεωρείται πως ενέργειες των «αρχών», των εισηγμένων, των ενεργών μελών της κοινότητάς μας είναι εσφαλμένες, λαμβάνουν κριτική θέση. Με την ίδια ευθύτητα όμως αναγνωρίζουν και ενέργειες και δράσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση και αναβάθμιση της αγοράς μας. Για αυτό, λοιπόν, απονέμουμε τα εύσημά μας σε αυτό το Χρήμα Week.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here