του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών

 

Στον σχολιασμό μας την προηγούμενη εβδομάδα διακινδυνεύσαμε την πρόβλεψη ότι στο νέο lockdown «οι μεριδιούχοι θα έχουν πολύ πιο ήπια επενδυτική συμπεριφορά» σε σχέση με την ανακοίνωση της καραντίνας στις αρχές του Μαρτίου.

Παράλληλα, αναφέραμε ότι «στην ήπια συμπεριφορά των μεριδιούχων πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν η “ήρεμη αποδοχή αλλαγής προεδρικής σκυτάλης” του εκλογικού αποτελέσματος στην Αμερική, τα νέα οικονομικά μέτρα τόνωσης παγκοσμίως που πρόκειται να αποφασιστούν, αλλά και η επενδυτική εμπειρία από τα προηγούμενα lockdown ανά την υφήλιο».

Στα παραπάνω προστέθηκαν δύο ακόμη πολύ ευχάριστα και απροσδόκητα γεγονότα: η αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Moody’s για την Ελλάδα σε Ba3 από B1, με σταθερές προοπτικές, και η ξαφνική ανακοίνωση, το πρωί της Δευτέρας, του διδύμου Pfizer/BionTech για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον Covid-19 και τη σχετική διαδικασία για την αίτηση αδειοδότησης σε FDA και ΕΜΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η εκρηκτική άνοδος των μετοχικών αγορών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έδειξε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη, καθώς: α) απορρόφησε εξ ολοκλήρου τις μετοχικές αποδόσεις στις ανάλογες κατηγορίες και β) είχε συνέχεια στον ρυθμό των εισροών της, παρά την ανακοίνωση του ελληνικού lockdown.

Η αξία του ενεργητικού, λοιπόν, αντέδρασε δυναμικά «προς τα επάνω», καταγράφοντας θετικό πρόσημο 2,75%. Σε απόλυτα νούμερα, η εβδομαδιαία αύξηση της κεφαλαιοποίησης αντιστοιχεί σε 201,364 εκατ. ευρώ, που διαμόρφωσε το ενεργητικό σε περίπου 7,511 δισ. ευρώ. Ομοίως, τα μερίδια κινήθηκαν θετικά κατά 0,23% και αντιστοιχούν σε ικανοποιητικές εισροές 5,034 εκατ. ευρώ.

Αν και οι εισροές δεν είχαν την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων (εύλογο είναι: η ανακοίνωση μιας νέας καραντίνας, όπως και να ’χει, σε «μουδιάζει»), ήταν όσες ακριβώς έπρεπε για να επιτύχει ο θεσμός των Α/Κ:

α) Τον πρώτο φετινό του στόχο, δηλαδή την ολική επιστροφή των μεριδιούχων και των συναλλαγών σε θετική αξία. Πράγματι, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών καταγράφει από την αρχή του έτους, πλέον, συμμετοχές αξίας 2,805 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας, μέχρι στιγμής, τον «σκόπελο» που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στην επενδυτική συμπεριφορά.

β) Να βρίσκεται «μια ανάσα» από την επίτευξη του δεύτερου στόχου: την εξάλειψη των απωλειών του ενεργητικού, λόγω της πανδημίας. Πράγματι, σε σχέση με την έναρξη του περιβόητου 2020, οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης έχουν μειωθεί στο -4,43% ή σε απόλυτα νούμερα στα 348 εκατ. ευρώ. Αξία όχι μικρή, αλλά μπορεί να καλυφθεί (όπως αρκετές φορές έχουμε αναφέρει) μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να βοηθήσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ο Γενικός Δείκτης να ξεκολλήσει, επιτέλους, από τα επίπεδα των 650 μονάδων, με κίνηση περί του εύρους των 730-750 μονάδων. Οι «παγίδες», βέβαια, εσωτερικές και εξωτερικές, παραμένουν…

γ) Αντιθέτως, ο τρίτος στόχος, που δεν είναι άλλος από την κάλυψη της υψηλής μέσης αρνητικής απόδοσης των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (κυμαίνεται στο -23,74%) δείχνει δύσκολο να πραγματοποιηθεί εντός του 2020.

Επιστροφή στα εβδομαδιαία δρώμενα και την υψηλή θετική (3,46%) μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ, με τις 16 από τις 19 κατηγορίες να σημειώνουν κέρδη. «Πρωταθλητές» μέσης απόδοσης τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη (12,44%), τα Μετοχικά Ευρωζώνης (9,11%) και τα Μετοχικά Εσωτερικού (9%).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 17/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ