Περικοπή στα όρια που αφορούν τη ρύθμιση των επαγγελματικών δανείων καταγράφηκε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κοινή συνισταμένη με τους Θεσμούς να μπορέσει στις 5 Απριλίου να επιτύχει την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση».

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

Στον αντίποδα, λύσεις ρύθμισης σε «κόκκινα» δάνεια 10 – 11 δισ. ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και για τα οποία ο μόνος δρόμος θα ήταν ο πλειστηριασμός, θα δώσει το νέο πλαίσιο προστασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, εντάσσονται σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως εκτιμάται, στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου θα μπορέσει να υπαχθεί το 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 150.000 δανειολήπτες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here