Στα 53 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν το 2018 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Bank, έναντι 21,1 εκατ. ευρώ το 2017.

Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 1,756 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,6% σε ετήσια βάση, λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων στην
Ελλάδα κατά 3,1 δισ. ευρώ και των Δανείων σε Καθυστέρηση κατά 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η τράπεζα εμφάνισε συνεχή βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο να ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, αυξημένα κατά 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 32,7 δισ. ευρώ.

Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 104% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 έναντι 124% τον Δεκέμβριο 2017.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται εξάλλου σημαντική μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, κατά 6,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο 2019, εξαλείφθηκε πλήρως η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 17,4%. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 7,7 δισ.

Σε προ φόρων επίπεδο, η Alpha Bank εμφανίζει ζημιές 289,4 εκατ. το 2018. Επιπλέον, ο Φόρος Εισοδήματος ήταν πιστωτικός και ανήλθε σε 342,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος κυρίως από τον επαναπροσδιορισμό της φορολογικής βάσεως της Τραπέζης αναφορικά με το επίπεδο των προβλέψεων που οδήγησε στην αναγνώριση πρόσθετων Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων.

Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η Alpha Bank εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων, αυξάνοντας την περίμετρο των επιλέξιμων προς πώληση μη Εξυπηρετουμένων δανειακών χαρτοφυλακίων σε 4,6 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού της Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε:

«Στα πρώτα οικονομικά μας αποτελέσματα εκπροσωπώντας την Τράπεζα από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η Alpha Bank σημειώνει θετικές επιδόσεις για το 2018. Το αποτέλεσμα αυτό συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την επιχειρησιακή μας ευελιξία.

Προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε την επίλυση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, να εξασφαλίσουμε ότι η Alpha Bank θα παραμείνει η Τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών μας με τους οποίους διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις και να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποδοτικότητα μας με σκοπό την παροχή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε συνέχεια μίας χρονιάς κατά την οποία η Τράπεζα πέτυχε την έβδομη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αναβαθμίζουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωσή τους κατά Ευρώ 10,7 δισ. και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά Ευρώ 14,3 δισ., έως το 2021.

Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας κατά τρόπο που θα μας οδηγήσει σε καινούργιους οικονομικούς στόχους, καθώς επαναπροσδιορίζουμε το σχέδιο ανάπτυξης του Ομίλου».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προς Κυριο Ψαλτη-Παρακαλω μια απαντηση κυριε Συμβουλε τηςΑλφα -Οταν ενας τυπικα μακροχρονιος ανεργος με εισοδημα 1/2 κατω του οριου εχει στη κατοχη του ενα επισκευαστικο Δανειο απο σας 30000 που πηρε πριν 17 χρονια ΓΙΑ 15χρονια δαρκεια- εδωσε μεχρι τωρα 37000- και χρωσταη και αλλα 30000 σημερα,,, και σας ζηταη καποια ,,λογικη,,αναδιαρθρωση στο γενικοτερο πλαισιο αναδιαρθρωσης που προσπαθη λογω υπερχρεωσης….τι προσφερεται ?Τιποτα κυριε Συμβουλε για ,,να μη,, χασετε !Εγω ομως θα χασω και απο εσας που σας /αποπληρωσα / και οτι εχω συν το Σπιτι… στα χερια σας.Κυριε Συμβουλε μας εχετε ,,κανη τη χαρη,, τωρα.. να πληρωνουμε και ενα χαμηλο ,ενοικιο, Δοση μεχρι να το παρετε για καθε μηνα.. μπραβο σας η συμβολη σας στο Τραπεζιτικο Συστημα ολοκληρωμενη κριμα να μεινετε στην Ιστορια ,,σαν γυφτος,,!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here