Δημήτρης Μαλλάς

Με τον όρο Fintech αναφερόμαστε -συνήθως- στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών όσον αφορά την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είτε από μικρές είτε από μεγάλες επιχειρήσεις. Το fintech είναι από τους πιο «καυτούς» κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποκαλούμενα fintech startups βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Όπως στο επίκεντρο βρίσκεται και το πώς εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών παγκοσμίως.

Ενδιαφέρον υπάρχει για το fintech και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ολοκληρώθηκε το 3ο hackathon της Eurobank, ενώ άλλα 2 έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα και άλλο 1 η Alpha Bank. Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει τον δικό της fintech incubator (be finnovative), μία αντίστοιχη προσπάθεια είχε ξεκινήσει και η Viva Wallet (Viva Nest), ενώ και στο egg της Eurobank υπάρχουν αρκετά fintech startups. Γενικώς το ενδιαφέρον για το fintech είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Απλά, παρακολουθώντας το πρόσφατο hackathon της Eurobank, ορισμένες σκέψεις άρχισαν να με απασχολούν, με δεδομένο κιόλας ότι έχω παρακολουθήσει όλα τα fintech hackathons τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Κατ’ αρχήν, αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι πως οι ελληνικές τράπεζες δεν δείχνουν να φοβούνται τα fintech startups. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς δείχνουν να επιδιώκουν τη συνεργασία μαζί τους. Και οι δράσεις που πραγματοποιούν το αποδεικνύουν. Σημειωτέον δε πως όλες αυτές οι διοργανώσεις έχουν πολλά θετικά για τους εργαζόμενους στις ελληνικές τράπεζες, καθώς πολλοί εκ των τελευταίων έχουν έρθει σε επαφή με το ψηφιακό οικοσύστημα και έχουν πάρει μία καλή γεύση του τι έρχεται αλλά και των διαφορετικών νοοτροπιών και αναγκών που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι σε σχέση με πριν από 2 χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου από τις ομάδες. Ενδεχομένως, να μην είναι άλματα, αλλά βήματα. Προσωπικά, θα ήθελα να έχουν γίνει πολύ περισσότερα και πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, αλλά θα δεχθώ την άποψη πολλών εκ των εμπλεκομένων στο fintech οικοσύστημα που υποστηρίζουν πως τα fintech startups κινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσω ότι στο hackathon της Eurobank, οι ομάδες που ήρθαν από το εξωτερικό (3 από τη Βουλγαρία και 1 από τη Σερβία) έδειξαν ότι είναι σε αρκετά καλύτερο επίπεδο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών συμμετοχών. Ειδικά, σε επίπεδο παρουσίασης, οι περισσότερες από τις ελληνικές ομάδες θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά δεδομένου ότι υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που δεν μπορείς να καταλάβεις ποια είναι η λύση που προτείνουν! Κατανοητό ότι έχουν μόλις 5 λεπτά, αλλά αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού παγκοσμίως όσον αφορά το pitching. Και το πρόβλημα δεν το έχω δει μόνο στο χθεσινό hackathon αλλά σε όλους τους διαγωνισμούς καινοτομίας που έχει τύχει να παρακολουθήσω ή να σχολιάσω.

Όμως, το σημείο που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το fintech οικοσύστημα είναι μάλλον μικρό. Είναι σημαντικό πρόβλημα ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι και ότι υπάρχει μία ανακύκλωση των ομάδων και των ιδεών. Δεν είμαι σε θέση -αυτή τη στιγμή- τουλάχιστον να κάνω κάποια πρόταση αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσους θέλουν να προχωρήσει ο τομέας του fintech στην Ελλάδα. Ακόμη, είμαστε στην αρχή, βέβαια, αλλά αν θέλουμε να φθάσουμε την Ευρώπη θα πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ