Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και περιορισμένων συναλλακτικών όγκων, το χρηματιστήριο Αθηνών τελικά κατάφερε να κλείσει με κέρδη και πολύ κοντά στις 900 μονάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 899,58 μονάδες, ενώ χθες κινήθηκε μεταξύ 890,89 μονάδων (-0,32%) και 899,58 μονάδων (+0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια.

Επόμενος μεγάλος στόχος η αντίσταση των 950 μονάδων, με ενδιάμεσο σταθμό οι 920 μονάδες. Οι 900 και 895 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια γρήγορη συνέχεια.

Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ανοδική διάσπαση των 2170 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης 2250-2280 μον. Οι 2180 και 2164 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.

Η διατήρηση του θετικού momentum των ξένων αγορών, αλλά και τα προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών εταιριών με μεγάλη συμμετοχή σε κλάδους που θα έχουν σημαντικό μερίδιο του πακέτου ανασυγκρότησης, υποβοηθούν την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην ελληνική αγορά. Σηματωρός για την συνεχεία θα αποδειχθεί η μεγάλη επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε η προσφορά μετοχών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς  η διεθνής προσφορά υπερκαλύφθηκε περισσότερες από 8 φορές και η ελληνική δημόσια προσφορά κατά δύο φορές.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους που είχε προσδιορισθεί (1 – 1,15 ευρώ), έτσι η τράπεζα θα εκδώσει με τιμή διάθεσης 1,15 ευρώ τις νέες μετοχές που θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. μετοχές και θα αντλήσει το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα απομείνει για τους μικροεπενδυτές…

Επιπλέον τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν ακόμα και σήμερα, ενώ αρκετές από αυτές δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το 2ο εξάμηνο του 2021 & το 2022, σε ένα εξομαλυμένο οικονομικό περιβάλλον. Μακροσκοπικά το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς, κυρίως του Τουριστικού κλάδου, αλλά και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, παρά προβλήματα που εμφανίζονται ως αναφορά την επικινδυνότητα των εμβολίων, είναι μονόδρομος και μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει στην πληγείσα ελληνική οικονομία.

……………………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 20/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here