Η προσέγγιση των 900 μονάδων, μετά από ένα σερί ανοδικών εβδομάδων (κατά 13,73% για τον ΓΔ, σε διάρκεια 3μηνου) καταδεικνύει την θετική εικόνα της αγοράς.

Ωστόσο, αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί οι προϋπάρχουσες ανοικτές πληγές μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν την μεταβλητότητα των τιμών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Τα γεωπολιτικά προβλήματα παραμένουν οξυμένα και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την συνέχεια, αλλά και τις επιπτώσεις από κυρώσεις ή εμπορικές διενέξεις που φαντάζουν αρκετά πιθανές (Ουκρανία-Ρωσία, ΗΠΑ-Κίνα, Ισραήλ-ΙΡΑΝ, Τουρκία).

Το πρόβλημα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και η παραμονή των Αμερικανικών yield’s σε κρίσιμα επίπεδα (1,60-1,75% η 10ετία), θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανησυχία και την αστάθεια. Όμως τα αναγγελλόμενα πακέτα τρισεκατομμυρίων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και τα συνεχιζόμενα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ (σήμερα λιανικές πωλήσεις), λειτουργούν προς το παρόν καταπραϋντικά, παρά το γεγονός ότι οι πλειονότητα των αποτιμήσεων των αμερικανικών μετοχών βρίσκονται στο άνω εύρος της διακύμανσης αρκετών ετών, με πρωτοστάτες τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τις τράπεζες. Σε αντίθεση οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται φθηνότερες, αλλά και τεχνικά υπόσχονται καλύτερη συνέχεια αν δεν παρουσιαστούν ξαφνικά «Ρωσικοί Μαύροι κύκνοι»..

Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής για την συνέχεια της πορείας των αγορών:

-το φλερτάρισμα της Κινέζικής αγοράς με καθοδική διάσπαση μακροχρόνιου σχηματισμού (China-50 16.650μον), που οφείλεται κυρίως στην κρατική προσπάθεια ελέγχου & αποφόρτισης των αποτιμήσεων του ασιατικού γίγαντα, που μπορεί όμως να αποτελέσει ένα απρόσμενο λόγο ανησυχίας για τις αγορές.

-Τη σημαντική άνοδο βασικών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων αλλά και των ναύλων μεταφοράς, που αν δεν αποκλιμακωθεί σύντομα θα να μεταφερθεί στην κατανάλωση.

Συμπερασματικά «όταν θέλουν οι αγορές» τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει, μέχρι να αλλάξουν γνώμη και προς το παρόν συνεχίζουν να βλέπουν νέα υψηλά..

Συνεπώς βάσει των τα τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση και επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε..

Τυχόν τεχνική διόρθωση, θα πρέπει να λαμβάνεται ως ευκαιρία τοποθετήσεων, για μετοχές με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα. Έχοντας πάντα σαφή επενδυτική στρατηγική και χρονικό ορίζοντα, πρέπει οι επενδυτές να ισορροπήσουν μεταξύ «Αισιοδοξίας» & «Μαύρων Κύκνων»..

*Του Λουκά Παπαϊωάννου, Economist / Corporate Advisor

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 20/04/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here