Δεν έχουμε να θυμόμαστε καλύτερο χρονικό διάστημα διάρκειας και έντασης εισροών εντός της 20ετίας, ομοίως και ενίσχυσης Ενεργητικού στην τελευταία 10ετία, γεγονός που αν συνεχισθεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, θα χαρακτηρίσει το έτος 2021 ως ένα από τα καλύτερα στον Ελληνικό Θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Η πιο γνωστή χρονιά, όχι μόνον από πλευράς αποδόσεων (ποιος θα μπορούσε να τις λησμονήσει άλλωστε), αλλά παράλληλης “φρενίτιδας” εισροών στα τότε Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, αξίας 8,495 δις € (όσα δηλ. σχεδόν, το σημερινό Ενεργητικό) ήταν μακράν το περιβόητο, πάλαι ποτέ έτος, 1999 – ο συνδυασμός αυτών των δύο, η μη επενδυτική γνώση των μεριδιούχων, η μη εύκολη πρόσβαση σε πλήθος επενδυτικών προϊόντων παγκοσμίως για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων και οι “τρύπες” στην νομοθεσία της τότε εποχής, ήταν μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν την αγορά σε μία “απίστευτη φούσκα”.

Για εμάς, ως καλύτερο έτος στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Θεσμού χαρακτηρίζουμε το 1998, με εισροές 2,293 δις € και με πολύ καλές αποδόσεις. Αυτή είναι η οικονομική χρήση που θα θέλαμε να συγκρίνουμε το 2021 και – πλην απροόπτων καταστάσεων – όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άγνωστο ως προς τις αποδόσεις, αλλά  – τουλάχιστον – ως προς τις εισροές. Μακάρι…

Όμως, άλλα χρόνια, άλλες εποχές. Μάλιστα, επειδή χρησιμοποιήσαμε τη λέξη “φούσκα” δεν θα θέλαμε να παρεξηγηθούμε. Η Ελληνική αγορά απέχει, στο παρόν, από την έννοια αυτή (ίσως, βέβαια, αν “στρέψουμε το βλέμμα μας” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να ανακαλύψουμε κάποιες “πετούμενες φουσκίτσες” από ‘δω και από ‘κει… – οπότε η ιδιαίτερη προσοχή είναι επιβαλλόμενη). Για την Ελληνική οικονομία προέχει να βγει από την περιπέτεια την πανδημίας, να διαχειρισθεί επιτυχώς τα μακροοικονομικά προβλήματα που θα έχει αφήσει πίσω της η υγειονομική κρίση, καθώς μέσω ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξουν και ανάλογες αποδόσεις στους εκάστοτε επενδυτικούς τίτλους.

Στο σήμερα, λοιπόν, με το Ενεργητικό της αγοράς να επιτυγχάνει νέα υψηλά έτους 11,46% και να διαμορφώνεται στα 9,021 δις €. Το επίπεδο των 9 δις € ήταν “ευσεβής πόθος”, η οποίος ξεπεράσθηκε (τελικά) με σχετική ευκολία. Η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 926,141 εκατ. €, σε σχέση με την έναρξη του έτους, έχει προέλθει πρωτίστως από την αξία 614,760 εκατ. € των εισροών και δευτερευόντως από τις αποδόσεις. Το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει “επενδυτική υγεία” (καθώς η έννοια της υγείας έχει πάντοτε το υψηλότερο νόημα, που ξαναβρήκε, όμως, την αξία που της αρμόζει στις ημέρες που ζούμε).

Η συμβολή της εβδομάδας στα παραπάνω ήταν σημαντική, με αύξηση Ενεργητικού 1,23% και κεφαλαιοποίησης κατά 109,210 εκατ. €: μέσω του υψηλού μεγέθους εισροών 65,102 εκατ. € (της παράλληλης ενίσχυσης μεριδίων 0,69%) και της ικανοποιητικής μέσης θετικής απόδοσης του συνόλου της αγοράς 0,32%

Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,96%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,43% και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,31%.

Μεγάλο μέγεθος εισροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (17,858 εκατ. €), στα Funds of Funds Μικτά (15,431 εκατ.€), στα Μικτά Α/Κ (14,584 εκατ. €) και στα Funds of Funds Μετοχικά (9,485 εκατ. €). Ενίσχυση των συμμετοχών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (2,812 εκατ. €).

 (*) του Κώστα Σιαμπράκου/Meizon Παροχή Χρημ. Υπηρεσιών

 ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 20/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here