H …μαριχουάνα θα σώσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι τευτλοπαραγωγοί κάνουν κατάληψη, αποφασισμένοι να τη συνεχίσουν μέχρι να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της εταιρείας για την πληρωμή των οφειλών της προς αυτούς. Στην πραγματικότητα όμως αγωνίζονται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από την εξόφληση των οφειλομένων.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, το 1960, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κινδυνεύει να μην παράξει φέτος και με τον τρόπο αυτό να ξεκινήσει ο αφανισμός της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Η μοναδική βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα που κάποτε αποτελούσε το στήριγμα για 12.000 οικογένειες τευτλοκαλλιεργητών, σήμερα απειλείται με την απόλυτη καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή η ΕΒΖ χρωστά 1,7 εκατ. Ευρώ στους αγρότες καλλιεργητές. Καθυστερεί τουλάχιστον 3 μήνες την καταβολή μισθών εργαζομένων, δεν πληρώνει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και οφείλει πάρα πολλά στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές. Μετά από πολλές διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θέλει -σε προεκλογικό χρόνο- να βάλει την υπογραφή της σε μια ακόμη “ιδιωτικοποίηση” παρά το γεγονός ότι τα χρέη βαραίνουν την τράπεζα Πειραιώς η οποία επείγεται να βρει μια λύση.

Η σημερινή διορισμένη διοίκηση της ΕΒΖ, μαζί με τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, δεν θέλουν να πωληθεί η βιομηχανία σε κάποιον ιδιώτη που ξέρει τη δουλειά, έχει επίγνωση των πραγματικών δυνατοτήτων, θέλει να την αξιοποιήσει.

Για να δώσει “λύση” η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα μεταφοράς του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας.

Απελπισμένοι οι πραγματικοί τευτλοκαλλιεργητές, αναζητούν λύση για να μην πάει χαμένη η δουλειά τους.

  • Οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση περιλαμβάνουν πλήρη αναδιάρθρωση της παραγωγής όλων των μονάδων με την καλλιέργεια νέων προϊόντων όπως είναι η Οργανική Ζάχαρη, η παραδοσιακή ζάχαρη στο Πλατύ, βιοαιθανόλη στην Λάρισα και την Ξάνθη αλλά και …ιατρικής κάνναβης στις μονάδες της Ξάνθης και των Σερρών.
  • Με την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης και μια ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μπορεί να διεκδικήσει ένα νέο ξεκίνημα, αλλά αυτό απαιτεί γενναίες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης από αυτές που δεν ενδείκνυνται σε μια προεκλογική περίοδο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΒΖ πήρε μικρή παράταση ζωής, με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για νέα τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα/άρθρο 106.

Το σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς στρατηγικό επενδυτή, γι’ αυτό οι πραγματικοί παραγωγοί -και όχι οι διορισμένοι εκπρόσωποί τους- έχουν έρθει σε συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες οι οποίοι όμως πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από γραφειοκρατικά και κομματικά εμπόδια και επιπλέον να συμφωνήσουν με τις Τράπεζες, ιδιαίτερα με την Τράπεζα Πειραιώς που έχει κληρονομήσει το πρόβλημα από την Αγροτική.

Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια.

  • Καλλιεργήθηκαν 13.000 στρέμματα που απέδωσαν γύρω στους 5.000 τόνους ζάχαρης. Αυτή η παραγωγή συνιστά αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της ΕΒΖ.
  • Η συγκομιδή τεύτλων είχε διάρκεια 15 ημερών και ήταν μια από τις μικρότερες, χρονικά, που έγιναν ποτέ.

Οι ιδιώτες επενδυτές προτείνουν ανταλλαγή χρέους προς την Τράπεζα Πειραιώς με ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της EBZ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα ακίνητα των εργοστασίων Ξάνθης και Σερρών (χωρίς τον εξοπλισμό) και διάφορες αγροτικές εκτάσεις (χωράφια) της ΕΒΖ.

Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί, ακόμη, να λάβει επιπλέον κεφάλαια, αν η εταιρεία που θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ πουληθεί τα επόμενα χρόνια με τίμημα μεγαλύτερο των 75 εκατ. ευρώ. Το υπερτίμημα, που θα υπάρξει από εκεί και πάνω, θα μπορεί κατά 15% ή μέχρι 25% να περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι προφανές ότι μόνον με τις νέες δραστηριότητες και με επενδύσεις στην καλλιέργεια βιοαιθανόλης και ιατρικής κάνναβης μπορεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να διεκδικήσει το μέλλον της…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ