Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα “Digital payment trends” παραχώρησε ο κ. Ľubomír Olach Director of International Development, QORUS, στο πλαίσιο του 10th Digital Banking Forum.

Αρχικά ο κ. Olach αναφέρθηκε στην QORUS λέγοντας ότι “είμαστε μια κοινότητα που ως ένωση ξεκινήσαμε πριν 15 χρόνια. Τώρα έχουμε μια διαφορετική αντίληψη στο πως λειτουργούμε, με phygital τρόπο. Στόχος μας είναι να δώσουμε νεα ώθηση στον τραπεζικό κλάδο”.

Ο κ. Olach αναφέρθηκε εν συνεχέια στις τάσεις των παγκόσμιων ψηφιακών πληρωμών.

Όπως είπε, σε παγκόσμια εμβέλεια, οι τάσεις στις συναλλαγές επιβάλλουν πολλές αλλαγές, ιδίως τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά τις ταυτόχρονες πληρωμές σε real time αλλά και μεταχρονολογημένες.

Μία μεγάλη τάση είναι η αυξημένη ψηφιοποίηση λόγω χρήσης κινητών συσκευών στις πληρωμές. Στις συναλλαγές αυτές θα μπορούσε σύμφωνα με τον κ. Olach να υπάρξει μια διαφοροποίηση, με την εισαγωγή δόσεων που θα άλλαζε το σχήμα πληρωμών, προκειμένου ο καταναλωτής να κάνει έναν σχεδιασμό για τις πληρωμές του. “Μπορούμε να το κάνουμε και στα σχήματα καρτών που υπάρχουν ήδη σήμερα” είπε.

Μια ακόμη τάση που δείχνει να κυριαρχεί είναι το Fast payments. “Πολλοί είναι εκείνοι που θελουν να περάσουν σε τέτοιες δυνατότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνονται όλο και μεγαλύτερες συμμαχίες στον τραπεζικό κλάδο, για περισσότερες ψηφιακές λύσεις” είπε.

Από την άλλη, παρατηρείται μείωση στην τάση της χρήσης μετρητών, η χρήση συσκευών παρέχει ευκολία στις συναλλαγές στο λιανεμπόριο.

Αρνητικό αντίκτυπο έχει σύμφωνα με τον Director of International Development της QORUS το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στις συναλλαγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο. “Κάτι που ισχύει στις ΗΠΑ ίσως να μην ισχύει στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό χρειαχόμαστε κάποιες εφαρμογές προκειμένου να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές” τόνισε.

Αναφορικά με την αγορά των γρήγορων πληρωμών, δήλωσε ότι πρόκειται για μια αγορά που μεγαλώνει γρήγορα. Ανέφερε ως παράδειγμα το σύστημα πληρωμών Klarna , μια εφαρμογή που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στην περιοχή της Ελλάδας.

Και πρόσθεσε:

“Υπήρχαν πολλοί -κυρίως νέοι- που ήθελαν άμεση εξυπηρέτηση, άμεση χρεοπίστωση και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά ‘checks’ στις χρηματoπιστώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα μειoνέκτημα. Όμως τέτοιου είδους πλατφόρμες χαίρουν μεγάλης αποδοχής. Πρόκειται για επιχειρηματικά μοντέλα που είναι αυτόνομα, ίσως όμως στο μέλον να μην επικρατήσουν ως αυτόνομα”.

Ο κ.  Olach αναφέρθηκε στην αλλαγή που συντελείται στον τρόπο πληρωμών. “Υπάρχουν fintech όπως η Square που διαθέτουν πολλά data τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν με πολλούς τρόπους, μπορεί να φτιάξουν ακόμη και ένα σουπερ app” πρόσθεσε.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις fintech εταιρείες, καθώς “όλοι επιχειρούν να φτιάξουν μια λύση, συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου, αλλά το κέρδος μπορεί να είναι λιγοστό ή να μην υπάρχει. Το μικτό περιθώριο κέρδους είναι 2-6% και δεν καλύπτει το κόστος μιας επιχείρησης” σημείωσε. 

Και κατέληξε:

“Oι real-time πληρωμές αποτελουν μια έντονη τάση στις σύγχρονες συναλλαγές. Πολλές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αποτελούν εφαλτήρια για την έναρξη των εργασιών τέτοιων εταιρειών που αλλάζουν το τοπίο των digital πληρωμών. Εκτιμώ ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε νέες πλατφόρμες να αναδύονται, όπως και νέα προϊόντα. Η Τράπεζα της Αυστραλίας έχει μεταπηδήσει στο Pay 2 με ψηφιακές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγει τα παραδοσιακά σχήματα όπως Μastercard και Visa, εκτιμώ ότι αυτό θα έρθει και στην Ευρώπη”.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ