Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε ακόμη μια βαλτωμένη και πολυκαιρισμένη υπόθεση αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα. Εγκρίθηκαν χθες οι αλλαγές στην συμφωνία παραχώρησης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στη κινεζική Cosco.

Αυτό σημαίνει ότι ο κινεζικός κολοσσός θα ελέγχει πλέον συνολικά το 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ

Αυτή η απλή συναλλαγή καθυστερούσε 5 ολόκληρα χρόνια, στο ΤΑΙΠΕΔ.

  • Η Cosco έχει ήδη καταβάλει το τίμημα, ύψους 88 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό από το 2016.
  • Υπήρχε όμως η υποχρέωση όταν και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, να ολοκληρώσει πρώτα τα υποχρεωτικά έργα-επενδύσεις στο λιμάνι.

Τα στελέχη της Cosco διαμαρτύρονταν γιατί ενώ ήθελαν  να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά έργα, καθυστερούσαν λόγω εξωγενών παραγόντων – όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η συμφωνία με τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στη Διαιτησία.

Η Cosco θαέχει στη διάθεσή της, μια επιπλέον πενταετία για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα αφού όμως πρώτα καταθέσει νέα εγγυητική επιστολή, που θα αντιπροσωπεύει το 33% των ανεκτέλεστων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 295 εκατ. ευρώ.

Προφανώς η νέα συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-COSCO , θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για να εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ως “τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here