Θόρυβο και ανησυχία προκάλεσε την περασμένη βδομάδα στου διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και στο κόσμο των αγορών η συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ο δισεκατομμυριούχος Jeremy Grantham, συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, GMO (Grantham, Mayo, & van Otterloo), με έδρα τη Βοστώνη και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από $118 δις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η εκτίμηση της επενδυτικής εταιρείας του 82χρονου πολύπειρου Βρετανού επενδυτή, οι προβλέψεις του οποίου για τις μετοχές πριν από τη συντριβή το 2000 και το 2007 είχαν επαληθευτεί, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές έχουν πολύ υψηλή τιμή ενώ σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι στην πραγματικότητα υπερτιμημένες.

Ο ίδιος μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δε παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει πως η ομάδα του προσφέρει συμβουλές σ’ όσους επίδοξους επενδυτές επιθυμούν να “πλοηγηθούν” σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει …παγκόσμια φούσκα ανάπτυξης.

Από κάθε άποψη, οι μετοχές των ΗΠΑ είναι πολύ ακριβές, σύμφωνα με τους αναλυτές της GMO. Οι προβλέψεις τους με ορίζοντα επταετίας κάνουν λόγο για αρνητικές αποδόσεις για 10 από τις 11 κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό επίβλεψη.

Οι μετοχές των ΗΠΑ βρίσκονται σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω των κερδών των εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Apple Inc., η Microsoft Corp. και η Amazon.com Inc. Οι υψηλότερες προσδοκίες για κέρδη έχουν, προς το παρόν, μειώσει τις ανησυχίες εξαιτίας της παραλλαγής δέλτα του κορονοϊού καθώς και της οικονομικής ανάπτυξης  που έχει εδραιωθεί στις  αγορές από τα μέσα Ιουλίου.

Ο Jeremy Grantham παραδέχθηκε ότι ορισμένες εταιρείες ενδεχομένως  αξίζουν υψηλής εκτίμησης αλλά όπως τόνισε «όλοι κοστίζουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο… Αν κάποιος πρέπει να κατέχει αμερικανικές μετοχές, όπως πολλά ιδρύματα και σύμβουλοι, προτείνουμε να προσανατολιστούν στην κυκλική αξία , διατηρώντας παράλληλα αμφιβολία για την ποιότητά τους…».

Τα αποθέματα αξίας από τις αναδυόμενες αγορές είναι η μόνη κατηγορία assets  που οι αναλυτές της GMO εκτιμούν ότι μπορούν να έχουν θετική απόδοση τα επόμενα επτά χρόνια, αφού ληφθεί ωστόσο υπόψη ο πληθωρισμός. Από την πρόβλεψη του πρώτου τριμήνου της GMO, οι προσδοκίες της για μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ μειώθηκαν από την ετήσια επταετή απόδοση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό από -7,3% σε -8%, ενώ η προβλεπόμενη απόδοση των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε από -2% σε -3,1 %

Οι μετοχές μικρής αξίας της Ιαπωνίας είναι επίσης ελκυστικές, σύμφωνα με την GMO. “Οι προβλέψεις μας δεν είναι όλες μοιραίες – στην πραγματικότητα, είναι πολύ μακριά από αυτό”, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση.

 

Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here