Έπρεπε να περάσουν, σχεδόν, 23 χρόνια για να καταρριφθεί το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο.
  • Από την Άνοιξη του μακρινού 1997– προετοιμάζοντας, τότε- το colpo grosso του 1999, είχε να σημειωθεί ένα τέτοιο ανοδικό σερί.
Η ανοδική αυτή κίνηση καταγράφηκε αυτή την περίοδο, σε μία χρονιά που μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχε οδηγήσει το ΧΑΑ στην τελευταία θέση μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών με τεράστιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο.
  • Πλέον η αναστροφή είναι ολοκληρωτική, με την πλειονότητα των εισηγμένων να έχουν επανέλθει στην προ πανδημίας εποχή, ξεπερνώντας Covid-19, lock down, δυσοίωνες προβλέψεις για διψήφια ύφεση και ότι άλλο αρνητικό προεξοφλούσε η αγορά μέχρι και πριν 45 μέρες.
Μετρημένοι ένας προς έναν, 283 μήνες πέρασαν από τότε που είχε σημειωθεί το ρεκόρ των 14 x 14.
Σήμερα λοιπόν ήρθε η ώρα…
Θα επιτευχθεί άραγε το απόλυτο;
Το ρεκόρ των ρεκόρ;
Οι δυνατότητες υπάρχουν. Ακόμα και τώρα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από τις αρχές του έτους απώλειες -14,2%. Για να υπάρχει σύγκριση, ο Euro Stoxx 600 είναι στο -5,5% και ο S&P 500 στις ΗΠΑ στο +14,6%.
Στον τραπεζικό κλάδο, παρά το ανοδικό ράλι και τον διπλασιασμό των τιμών τους, ο δείκτης του κλάδου από τις αρχές του έτους εμφανίζει απώλειες κοντά στο -45%, όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι στο -16,6% και στις ΗΠΑ στο -6,8%. Για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank στα 0,90 ευρώ σήμερα, απέχει πολύ από την τιμή που είχε κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (1,923 ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here