• «H κεφαλαιαγορά συνδέεται με την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας, γιατί μέσα από τις επενδύσεις της κεφαλαιαγοράς προέρχονται κι επενδύσεις από ξένα κεφάλαια τα οποία επενδύονται σε ελληνικές εταιρίες»
  • «Από την πρώτη στιγμή έχουμε βάλει ένα τρίπτυχο στη Κεφαλαιαγορά: Το κανονιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, τις νέες τεχνολογίες και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής μας παρουσίας»
  • «Μέσα από την παρουσία μας στην Ευρώπη και στα διεθνή όργανα μπορούμε να διαμορφώσουμε, μαζί με το Υπ. Οικονομικών, τι συμβαίνει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές»

Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έχει ως σκοπό την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, συμμετείχε συζήτηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα “Capital Markets” στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε για διάφορα θέματα που άπτονται του πεδίου δραστηριότητας της, όπως την περαιτέρω ενίσχυση κι ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την διεθνή παρουσία της Επιτροπής, αλλά και τους άξονες πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου της.

Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η Βασιλική Λαζαράκου ανέφερε ότι άπτεται άμεσα της χρηματοδότησης της εγχώριας αγοράς, και γι’ αυτό τόνισε ότι είναι καίριο ζήτημα η ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο ζήτημα το υπ. Οικονομικών. «Υφίσταται ήδη η Ένωση Κεφαλαιαγορών που στόχος της είναι να υπάρχει μια ευρωπαϊκή αγορά ενοποιημένη που θα υπάρχει ροή κεφαλαίων, και είναι σημαντικό αντίστοιχα να υπάρχει και η ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εντός του πλαισίου αυτού», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Η κα Λαζαράκου έθεσε τρία ζητήματα ως παραμέτρους να ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς: το φορολογικό πλαίσιο, το σχεδιασμό νέων προϊόντων, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει αρχίσει ήδη να δρομολογεί μια σειρά από πρωτοβουλίες στο κομμάτι αυτό, αλλά και την περαιτέρω χρήση νέων τεχνολογιών (fintech, ψηφιοποίηση κ.λπ.) με στόχο να αυξηθεί η διαδραστικότητα και η επικοινωνία, «ώστε να περάσουμε σύντομα στην επόμενη ημέρα που θα τρέχουμε με ταχύτερους ρυθμούς στις κεφαλαιαγορές», όπως τόνισε η ίδια.

Αναφορικά με το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Βασιλική Λαζαράκου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε βάλει ένα τρίπτυχο: Το κανονιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, τις νέες τεχνολογίες και την Ευρωπαϊκή μας ενίσχυση». Όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο ήδη έχουμε προσπάθειες από την Επιτροπή, ήδη έχει δοθεί η πρόταση για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση που θεσμοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η Επιτροπή για την «περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού», ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία. Όσον αφορά την βελτίωση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών, η Πρόεδρός της, έθεσε ως βασική προτεραιότητα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τον «ψηφιακό της μετασχηματισμό» της ΕΚ, έργο του οποίου έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης(περιλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια, ενοποίηση συστημάτων και μηχανισμό για την παρακολούθηση χειραγώγησης αγοράς).

Μιλώντας για τη διεθνή παρουσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισήμανε ότι «μέσα από την παρουσία μας στην Ευρώπη και στα διεθνή σώματα μπορούμε, με την τεχνογνωσία μας, να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση προτάσεων καθώς γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και να διαμορφώσουμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών τις επιμέρους προτάσεις για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς», ενώ αναφέρθηκε στην εκλογή της Επιτροπής στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (ESMA), και πρόσφατα και του παγκόσμιου οργανισμού των κεφαλαιαγορών (IOSCO) ως εκπρόσωπου των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. «Κάτι που σημαίνει ότι ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναγνωρίζεται κι ενισχύεται σημαντικά καθώς σε αυτά τα διεθνή φόρα γίνεται όλη η συζήτηση για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών», ανέφερε η κα Λαζαράκου.

Στην συζήτηση, εκτός της κυρίας Β. Λαζαράκου, συμμετείχαν οι κ.κ.: 

  • Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών 
  • Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ
  • Μαριαλένα Αθανασοπούλου, Ειδική Γραμματέας για θέματα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
  • Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της ΤτΕ
  • Nicos Porfiris, Επιτελικός Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών και Διεθνών Δραστηριοτήτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • Andreea Moraru, Υπεύθυνη του υποκαταστήματος της EBRD στην Ελλάδα
  • Christopher Allen, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ