26.7 C
Athens
24 Σεπτεμβρίου 2023, Κυριακή
Αρχική Απόψεις Editorial Η κυβέρνηση επισπεύδει φέτος τα κοινωνικά μέτρα γιατί από του χρόνου η...

Η κυβέρνηση επισπεύδει φέτος τα κοινωνικά μέτρα γιατί από του χρόνου η Ευρωπαϊκή πολιτική αλλάζει

0

Από τον χειμώνα φέτος, όλες οι χώρες μέλη του ευρώ ξεκινούν την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Αυτή θα είναι η κοινή Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και το 2024.

Σε περιστολή δημοσιονομικών δαπανών, στον βαθμό που τα αποτελέσματα των εξωγενών κρίσεων της πανδημίας του Covid και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζουν να υποχωρούν, ώστε οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να δουν τα ποσοστά του ελλείμματος και του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ τους να υποχωρούν, ήδη από το 2023 αλλά σίγουρα από το 2024, καλεί το τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe
  • «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από 7 χρόνια επεκτατικής πολιτικής» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe

Σε ένα πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2024, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης, συμφώνησε σήμερα το Eurogroup, ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους.

Aυτή η απαραίτητη επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη που τώρα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε ο Donahue

Στις 16 Ιουνίου, το Συμβούλιο συμφώνησε σε ειδικές για κάθε χώρα δημοσιονομικές συστάσεις για το 2023 και το 2024, οι οποίες περιλαμβάνουν συστάσεις για διαφοροποιημένη δημοσιονομική προσπάθεια.

Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας, στη ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, για τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αυτό αναμένεται να είναι αρκετό για την υλοποίηση των δημοσιονομικών συστάσεων.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Eurogroup, θα αποφύγουμε μόνιμα μέτρα αύξησης του ελλείμματος για να διευκολύνουμε τη διαρκή μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Θα επιτύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024, με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις τακτικά και θα προσαρμόζει τις συμβουλές πολιτικής όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής τους στις οικονομικές συνθήκες.

Σημαντικό στοιχείο του συντονισμού των πολιτικών είναι το αναθεωρημένο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, όπου προχωρούν οι εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των μελών της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024.

O Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
  • «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη. Παρουσίασα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας ατζέντας στους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Και κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική. Φυσικά, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με πολύ εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here