Με απότομη άνοδο (spike) αντέδρασε η Wall Street πριν από λίγη ώρα με την ανακοίνωση της περικοπής του προγράμματος αγοράς ομολόγων (το αποκαλούμενο tapering). Η ανακοίνωση της Fed ανέφερε πως η περικοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων ξεκίνησε “καθώς η οικονομία σημείωσε σημαντική πρόοδο”.

Οι περικοπές του προγράμματος, αναμένεται να συνεχισθούν τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα θα λήξει εντός του 2022, σημείωσε αργότερα ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του.

Η Fed έδωσε στις αγορές λίγο “τυράκι” ανακοινώνοντας ότι θα περικόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 15 δις ευρώ, εντός του Νοεμβρίου. Εννοείται τα επιτόκια δεν αυξάνονται.

Ωστόσο ο Πάουελ στις δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση για σημαντική πρόοδο, κράτησε ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση και μίλησε για επιβράδυνση στην τάση ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα διαρκέσουν σημαντικό διάστημα εντός του 2022.

Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για αυξήσεις επιτοκίων. Προσδιόρισε ότι αυτές θα γίνουν όταν η αγορά εργασίας επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τελικά η Wall Street δεν ήθελε να ακούσει άλλες επιφυλάξεις, έμεινε με τη θετική εντύπωση ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και όλοι οι δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά της ημέρας. Πρόκειται για νέο ρεκόρ φυσικά. Σε όλους τους δείκτες.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here