Σε 10 δις ευρώ υπολογίζει το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας με έκδοση ομολόγων για τον επόμενο χρόνο η Citi. Προβλέπει ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αυτό βεβαίως είναι καλό γιατί θα υπάρχει η επιπλέον ασφάλεια από την παρουσία της ΕΚΤ αν και ο δανεισμός θα είναι πάλι μικρός και η αγορά δεν βαθαίνει ιδιαίτερα με μόνον 10 δις ευρώ, όταν μάλιστα το φετινό δανειακό πρόγραμμα ήτνα 16 δις ευρώ.

Από την άλλη τα κεφάλαια του αποθέματος, γίνονται βάρος αν δεν χρησιμοποιηθούν, αλλά θα ήταν ευχής-έργον να απαλλαγεί από ένα μέρος του παλαιού χρέους η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τη Citi, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συνολικά έξι φορές το νέο έτος, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Η μία από τις εκδόσεις θα αφορά το πρώτο «πράσινο» ομόλογο, του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Citi έχει εκπονήσει και χρονοδιάγραμμα:

*Πρώτη έξοδος αναμένεται τον Ιανουάριο μέσω έκδοσης 10ετούς τίτλου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ,

*Το Μάρτιο θα εκδοθεί 5ετές 1,5 δις ευρώ.

*Μέχρι τη λήξη του Μαρτίου και του PEPP η Citi αναμένει επανέκδοση του 30ετούς για κεφάλαια ενός δις ευρώ. Συνολικά 6 από τα 10 δις ευρώ περιμένει να αντληθούν μέχρι τη λήξη του Μαρτίου.

Για το υπόλοιπο του 2022, τέλος η Citi υπολογίζει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, μία το Μάιο για 2 δις ευρώ, μέσω 10ετούς τίτλου και την άλλη τον Σεπτέμβριο μέσω 15ετούς ή 20ετούς τίτλου εκ νέου για 2 δις ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here