Αναβρασμός με συνεχείς τηλεδιασκέψεις με όλους τους φορείς στα λιμάνια υποδοχής- είτε πρόκειται για δημοτικές είτε για λιμενικές αρχές- βρίσκεται η κρουαζιέρα με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) να προετοιμάζεται για το restart.
Η επικοινωνία αυτή της Ένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη πραγματοποιηθεί με τους φορείς της Σαντορίνης, της Μυκόνου και του Κατάκολου, με τη δήλωση της πλευράς των τοπικών φορέων ότι, ήδη έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, για οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει σε προετοιμασία, από πλευράς υποδοχής των κρουαζιεροπλοίων και των μεταφερομένων με αυτά επιβατών – τουριστών.
Κυρίαρχο θέμα φυσικά των συζητήσεων είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που επιβάλλονται την περίοδο αυτή, προκειμένου για την προστασία μετάδοσης της πανδημίας.
Παράλληλα και με την ευκαιρία, εξετάζονται και άλλου είδους μέτρα που αφορούν τους λιμένες όπως:
- Αυτά που προβλέπονται στους ελέγχους για επιβάτες προερχόμενους από Χώρες Non Schengen, όπως χαρακτηρίζονται ως μέτρα entry/ exit.
- Τα σχετικά με την ασφάλεια (security) μέτρα που προβλέπονται ΔΚ ISPS.
- Διαδικασίες παραλαβής στερεών και υγρών αποβλήτων και καταλοίπων, οι γνωστές ευκολίες reception facilities καθώς κ.α.
Σημειώνεται ότι πέρυσι οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων και επισκεπτών στον τομέα της κρουαζιέρας σημείωσαν πτώση κατά 95% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).
Το μέγεθος του πλήγματος που έχει δεχθεί ο ελληνικός κλάδος της κρουαζιέρας καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία για το 2020 από 43 καταγεγραμμένους προορισμούς στη χώρα μας με μεγάλη πτώση, που μεταφράζεται σε μόλις 202 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων (έναντι 3.899 αφίξεων το 2019) και 64.356 αφίξεις επισκεπτών (έναντι 5.537.500 αφίξεων το 2019).