Οι παλιές αμαρτίες της ΔΕΗ παιδεύουν τους επενδυτές της σήμερα…​
Σε μια επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, πως ξεκινά έρευνα για την παλαιά υπόθεση ανταγωνισμού μετά την έφοδο κλιμακίου της στα γραφεία της ΔΕΗ, το 2017, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς τις χθεσινές πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Επιχείρησης.
  • Οι εντολές ξεκίνησαν, από τα αρχικά 9,25 € για να επεκταθούν έως τα 8,80 ευρώ με συνέπεια η μετοχή να “κλείσει” με σημαντικές απώλειες.
Πρόκειται, για την γνωστή περίπτωση στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στον τομέα της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις της εκτελεστικής αντιπροέδρου, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για
  • “…εκκίνηση έρευνας σχετικά με την πολιτική της ΔΕΗ, που ενδέχεται να δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό…”

ήταν η αφορμή για να δοθούν εντολές για πώληση στη μετοχή.

Για την ιστορία, η υπόθεση πάει πίσω στο 2017, όταν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν εισβάλει στα γραφεία τόσο της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, διερευνώντας το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά.

Τότε που ο Κρατισμός ήταν φιλοσοφία και η στρέβλωση του ανταγωνισμού επαναστατική πρακτική. Το 2017, η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ήταν  διαφορετική. Τα μερίδια της ΔΕΗ στην παραγωγή ήταν πολλαπλάσια των σημερινών και ο λιγνίτης μονοπωλούσε την αγορά χονδρικής.

Σήμερα ο λιγνίτης πεθαίνει,  μέχρι το 2023 δεν θα έχει μείνει σε λειτουργία παρά το πολύ μια λιγνιτική μονάδα. Όταν τελικά τελεσιδικήσει η υπόθεση, η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη της περιόδου που ερευνάται.

Η ανακοίνωσή της η ΔΕΗ:

  •  “Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για την ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της.
  • Η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
  • Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019″

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here