Γράφει η «ξενοδόχος»

Πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια θα βρεθούν φέτος στις ελληνικές θάλασσες με τον κλάδο να επιστρέφει δριμύτερος σε επίπεδα προ πανδημίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθές σήμερα στον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος κρουαζιέρων της Celestyal Cruises, με το κρουαζιερόπλοιο «Olympia» έδωσε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τα 700 κρουαζιερόπλοια, τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting, στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι transit.

Το 2022 θα είναι μία οικονομικά ανοδική χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος».

 

Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ότι η ελληνική κρουαζιέρα είναι φέτος σαφέστατα σε τροχιά υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της κρίσης αλλά και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία.

Σε πολλά λιμάνια έχουμε υψηλότερες επιδόσεις ακόμα και από το 2019, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Στο Λαύριο φέτος θα έχουμε τουλάχιστον 60 αναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων με 70.000 επιβάτες. Το Λαύριο ειδικά μπορεί να αποτελέσει τον πλέον κομβικό κρίκο στη σύνδεση της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα. Είναι το λιμάνι που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο στα νησιά των Κυκλάδων και αποτελεί ένα βασικό μοχλό αποσυμφόρησης του μεγάλου λιμανιού στον Πειραιά. Ειδικά για ταξιδιώτες που επιλέγουν την αυξανόμενη τάση του island hopping, αποτελεί ιδανική επιλογή.»

Η Celestyal Cruises, εγκαινιάζει στις 29 Απριλίου το πρόγραμμα κρουαζιέρων από το λιμάνι του Λαυρίου για το 2022 με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia και τις δημοφιλείς τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες «Εικόνες  του Αιγαίου», οι οποίες θα προσεγγίζουν τη Μύκονο, το Κουσάντασι, την Πάτμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη δυο φορές την εβδομάδα, ενώ κάθε Τέταρτη το κρουαζιερόπλοιο θα επισκέπτεται και το λιμάνι της Ρόδου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη,  το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται σε μια φάση μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού.

  • «Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των επτά πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, με 195 νέες θέσεις ελλιμενισμού σε ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο με μεγάλη ζήτηση. Μέσω της Celestyal Cruises, το λιμάνι του Λαυρίου έχει μπει πλέον στο χάρτη των διεθνών λιμένων κρουαζιέρας, μιας και τα πλοία της εταιρίας φιλοξενούν επιβάτες από 140 χώρες.»

 

Ο εκπρόσωπος της Celestyal Cruises, καπ. Γιώργος Κουμπενάς, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises και Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), αναφέρθηκε στο όραμα της εταιρείας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας και την προβολή νέων προορισμών και τόνισε πως

  • « … εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία είχε αποφασίσει ότι το Λαύριο υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε λιμάνι εκκίνησης κρουαζιέρας αποτελώντας μια πύλη πρόσβασης προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Τουρκία.»

Ανέφερε, επίσης ότι συνολικά για το 2022 θα εκτελεστούν 62 κρουαζιέρες της Celestyal Cruises με λιμάνι εκκίνησης το Λαύριο με τελευταία αναχώρηση στις 14 Νοεμβρίου.

 

  • «Σίγουρα το λιμάνι του Λαυρίου αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εκκίνηση κρουαζιέρας, αλλά όπως έχουμε συζητήσει με τον ΟΛΛ είναι αναγκαίο το έργο της διαπλάτυνσης μίας εκ των υπαρχόντων προβλητών ακτοπλοΐας, ώστε να εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια και να μπορούν πλοία μεγέθους έως και 250 μέτρα να προσεγγίσουν χωρίς πρόβλημα στην πρόσβαση των επιβατών και των υποστηρικτικών οχημάτων.»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here