Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κ. Κοντόπουλος στην έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του 12μηνου σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα τα οποία σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν στο ΧΑ διαμόρφωσαν μια διαφορετική εικόνα για το Χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οικους δημιουργεί μια δυναμική προοπτική.

Το 2022 η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αποδίδει στο διπλάσιο, όπως είπεσυγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Στην ερώτηση εάν αυτή η ανάπτυξη επηρεάζεται από το κόστος του πληθωρισμού ο κ. Κοντόπουλος απάντησε αρνητικά καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα η Ελλάδα υπολείπεται της Ευρώπης ακόμη και την περίοδο 2023-2024, όσον αφορά στην αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 

Τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν σε μεγέθη το έτος 2019, στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρέθηκε σε επίπεδα κάτω του 2012 και διατηρεί μια καθοδική τάση.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εκτίμηση αυτή καταγράφεται κυρίως ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν επενδυτική παρουσία στη χώρα.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε ξένες επιχειρήσεις, ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος, το 62% του δείγματος διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για να αρχίσει ή να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Τα 3/4 αυτών εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα αυξηθεί την επόμενη τριετία.

Όσον αφορά το ΧΑ, το τρέχον έτος ο Κεντρικός Δείκτης καταγράφει κέρδη πάνω από 40%. Πρόκειται για την δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους Δείκτες στην Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο της Κύπρου να είναι το μοναδικό που προπορεύεται. Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες που καταγράφηκαν “αναταράξεις”, το ΧΑ και πάλι βρίσκεται στο top 5 των αγορών. Παράλληλα οι αλλοδαποι επενδυτές είναι αυξημένοι σε ποσοστό 56,2% το 2023 ενώ κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων αριθμών, ήτοι κατά 28%.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ