Τις προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% το 2019 επαναλαμβάνει η έκθεσή της Κομισιόν, εκτιμώντας πως το οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα θα συνεχίζει να βελτιώνεται αν και κίνδυνοι παραμένουν (κυρίως αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ). Σύμφωνα με την Έκθεση, η πρόβλεψη είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε και το 2019 με υπεραπόδοση στο 4% του ΑΕΠ παρά τις παροχές.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως η χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις (κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τη σχεδιαζόμενη) δημιουργεί “αυξανόμενη ανησυχία” αναφορικά με την τεχνική εργασία που γίνεται για αλλαγή χρήσης τους ώστε να τροφοδοτούν επενδύσεις. Επίσης, στο πλαίσιο αναλυτικής καταγραφής των ελληνικών αιτημάτων για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, επισημαίνει πως πρέπει να συζητηθεί “σε επίπεδο Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τη βιωσιμότητα του χρέους).

Συνολικά, αναφέρεται σε “ικανοποιητική πρόοδο” στα 10 προαπαιτούμενα για τα οποία κρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση, στην έκθεσή της για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα για το οποίο θα αξιολογηθεί η χώρα στη νέα έκθεση, η οποία θα εκδοθεί τον Μάιο και θα αφορά στην 6η αξιολόγηση.

Σήμερα η Κομισιόν παρουσίασε επιπλέον και εκθέσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αλλά και έρευνες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών, στην οποία επίσης ανήκει η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται η πρόοδος σε κάποια πεδία αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης της δράσης, κυρίως στο σκέλος των επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here