Φόβους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν αναλυτές σε περίπτωση που ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Με τα θύματα του κορoνοϊού να πλησιάζουν τα 3.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 80.000 ανά την υφήλιο και την επιδημία στην Ιταλία να πλήττει την καρδιά της βιομηχανικής της παραγωγής, οικονομολόγοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τι θα σήμαινε μια πανδημία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την Oxford Economics μια διεθνής υγειονομική κρίση θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, λόγω της παρατεταμένης απουσίας εργαζομένων από τις δουλειές τους, την πτώση της παραγωγικότητας, την μείωση των ταξιδιών, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την πτώση της εμπορικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

«Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από μια πανδημία μπορεί να φτάσει έως τα 1,1 τρισ. δολάρια, με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία να περνούν σε ύφεση. Αυτό θα είναι ένα σύντομο, αλλά δυνατό σοκ για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.

Προς το παρόν κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνήσεις ποντάρουν ότι ο κορονοϊός δεν θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά οι πιθανότητες ενισχύονται μεταξύ άλλων λόγω του παρατεταμένου λουκέτου σε εργοστάσια στην Κίνα και της εξάπλωσης του ιού στη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία, που κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση, ικανή να πλήξει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here