Αύξηση +29% στις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας το 2022, αύξηση 54% στις λιανικές πωλήσεις ελληνικών ενδυμάτων και μεταξύ των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως η άνοδος αυτή μπορεί να συνεχιστεί το 2023.
Εκτιμήσεις ανθρώπων του ΣΕΠΕΕ που εφόσον επιβεβαιωθούν θα μπορεί να οδηγήσουν στην αναγέννηση ενός κλάδου-νευραλγικού για την ελληνική οικονομία παλαιότερα- με σημαντική προστιθέμενη αξία και κοινωνικά σε τοπικό (περιφερειακό επίπεδο).
Η ελληνική νηματουργία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς μετά την πανδημία λόγω Covid-19 η Ευρώπη σχεδόν μηδενίζει την εξάρτηση της από την Κίνα, τα εργατικά κόστη είναι φθηνότερα λ.χ από την Ιταλία.
  • Οπως και το μεταφορικό είναι πιο συμφέρον από ανταγωνιστικές αγορές όπως της Τουρκίας η δε ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού (πιστοποιημένη από τον European Cotton Alliance) από τα καλύτερα διεθνώς με αποτέλεσμα εταιρείες όπως τα Κλωστήρια Θράκης ή μονάδες παραγωγής σε μη λειτουργία (ενδεικτική η περίπτωση η πάλαι ποτέ “Ενωμένη Κλωστουφαντουργία”).
Για αυτό και παράγοντες του κλάδου, τελευταία η πλευρά των βασικών μετόχων της “Κλωστήρια Ναυπάκτου” (οικογένεια Πολύχρονου) ζητούν επιτακτικά την παρέμβαση των αρμοδίων όσον αφορά στην άμβλυνση του ενεργειακού βάρους.
΄Η όπως με την περίπτωση του Ευρυπίδη Δοντά με τον πρόεδρο της “Επίλεκτος” να απειλεί με διακοπή της παραγωγής στις μονάδες νήματος αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης.
  Προσπάθεια επαναφοράς του κλάδου που χρήζει (υπό) στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ