Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Tο τραπεζικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει ραγδαία. Μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι επιστρέφουν και νέοι ισχυροί παίκτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εγκαθίστανται στην Αθήνα για να δημιουργήσουν σύγχρονα δίκτυα εξυπηρέτησης ενός διψασμένου για χρηματοδότηση και νέου τύπου τραπεζικές υπηρεσίες κοινού.

Μετά την Bank of China και την ICBC, μια μεγάλη και ιστορική –Ισπανική αυτή τη φορά- Τράπεζα πήρε την απόφαση να λειτουργήσει στην Ελλάδα για να εκμεταλλευτεί τη νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία της χώρας μας.

Όπως το συνηθίζει, η Santander προετοιμάζει την είσοδό της στην Ελλάδα με τη δημιουργία μιας Consumer Finance εταιρείας, ενός νέου τύπου χρηματοπιστωτικού οχήματος το οποίο πάντα χρησιμοποιεί ως «ανιχνευτή» των συνθηκών και των επενδυτικών ευκαιριών προτού επιχειρήσει τα επόμενα βήματα στην εμπορική τραπεζική μιας χώρας.

Η Santander λειτουργεί με τέτοιου είδους χρηματοοικονομικές εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ η Santander Consumer Finance είναι σήμερα η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία στην Ευρώπη με δραστηριότητες σε 15 χώρες.

  • Η Santander χρησιμοποιεί παραδοσιακά την επιχείρηση καταναλωτικών πιστώσεων για να εισέλθει σε νέες αγορές. Η καταναλωτική πίστη, της επιτρέπει να γνωρίζει την οικονομία της χώρας στην οποία επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί προτού επιχειρήσει την ανάπτυξη ολοκληρωμένου τραπεζικού δικτύου.
  • Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες (υπάρχει και σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην Ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion), για την ίδρυση της Ελληνικής Consumer Finance εταιρείας, η Santander συνεργάζεται ήδη με την Ernst & Young αλλά και την Ελληνική εταιρεία Διαχείρισης Τραπεζικών απαιτήσεων UCI Solutions (UCI Loan Management Services LMS) που αποτελεί τον πιο εξειδικευμένο στην στεγαστική πίστη διαχειριστή «κόκκινων δανείων» στη χώρα μας.

Η Union Credits Real Estate (UCI), η οποία συμμετείχε στην BNP Paribas, δραστηριοποιήθηκε στη Ελλάδα από το 2004 έως το 2011. Με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η Μαδρίτη αποφάσισε να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα και να αποχωρήσει.

Η νομοθέτηση του «ΗΡΑΚΛΗ» για την διαχείριση των κόκκινων τραπεζικών δανείων οδήγησε τη διοίκηση της  Santander στην απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Boadilla del Monte της Μαδρίτης όπου βρίσκονται τα γραφεία κεντρικής διοίκησης της Santander, το σχήμα προστασίας ενεργητικού ΗΡΑΚΛΗΣ μοιάζει πολύ με το Ισπανικό σχήμα της «κακής τράπεζας» Sareb που διαχειρίστηκε με επιτυχία το εξίσου σοβαρό πρόβλημα κόκκινων δανείων των ισπανικών τραπεζών.

Η Santander Consumer Finance συνεργάζεται με 19,2 εκατομμύρια πελάτες (ο όμιλος συνολικά έχει 144 εκατομμύρια παγκοσμίως) και έως τον Σεπτέμβριο είχε απόδοση στο μέσο ενεργητικό 15,5%.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, συνεισέφερε 995 εκατομμύρια από τα 3.732 εκατομμύρια ευρώ που των κερδών του ομίλου, με δραστηριότητες στη Βραζιλία , την Ισπανία , Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο της Santander Consumer Finance αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 7% σε ετήσια βάση, με χρηματοδότηση 100,463 εκατ. Ευρώ και με αύξηση 5% στη χρηματοδότηση νέων αυτοκινήτων, παρόλο που οι πωλήσεις ευρωπαϊκών οχημάτων μειώθηκαν κατά -2%.

Επόμενος στόχος της Santander Consumer Finance είναι η προώθηση συμφωνιών με τους κύριους λιανοπωλητές και τις εταιρείες fintech και την εφαρμογή σύγχρονου ψηφιακού μοντέλου χρηματοδοτήσεων. Πρόσφατα εξαγόρασε τη Forso Nordic, ενός χρηματοδότη του ομίλου Ford που εδρεύει στη Σουηδία με υποκαταστήματα στη Δανία και τη Νορβηγία ενώ έχει δημιουργήσει κοινή επιχείρηση με την Telecom Italia και την Hyundai Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ