Ανάπτυξη 5,7% από 4% πριν προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος η UBS, που αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία λόγω του  τουρισμού.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρές φέτος, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο «μοχλό» φέρνοντας έσοδα που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν την UBS στην αναβάθμιση είναι οι εξής:

*Το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση, 7,% ετησίως) με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης 4,5 ποσοστιαίων μονάδων αύξησης στο 2022.

*Τα έσοδα από τον τουρισμό που αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

*Τις ενδείξεις για ισχυρή ανάπτυξη και στο β’ τρίμηνο

*Μία ξεκάθαρη ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό (μερικώς λόγω και των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης)

Οι κίνδυνοι για το 2022 προέρχονται από τη σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η ελβετική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα σε 4,0% από 4,7% προηγουμένως, λόγω του ισχυρότερου 2022.

Εκτιμά ότι και το δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν ισχυρό, με αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και μεγάλη συνεισφορά από τη μεταποίηση και το εμπόριο αλλά και τους κλάδους διαμονής και υπηρεσιών τροφίμων. «Προβλέπουμε αύξηση 6,6% ετησίως στο πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022», λέει η UBS.

Ενεργειακά κόστη και πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% ετησίως τον Ιούνιο. Οι τιμές των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 64% ετησίως τον Ιούλιο (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θέρμανσης και των στερεών καυσίμων), που επηρεάζει κατά το ήμισυ το σύνολο του πληθωρισμού, αναφέρει ο οίκος.

Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 33% ετησίως τον Ιούλιο, γεγονός που αντιπροσωπεύει ακόμη 20% του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός των τροφίμων εξηγεί ποσοστό 25% του μετρούμενου πληθωρισμού, αναφέρει.

Η UBS εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022.

Μονοψήφιο το ποσοστό χρήσης ρωσικού αερίου

Σε μονοψήφιο νούμερο υποχώρησε η χρήση ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, υπολογίζει οίκος. Σύμφωνα με τη UBS και με επεξεργασία στοιχείων του 2020, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασής του. Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη παραλαμβάνει LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, επισημαίνει.

Όσον αφορά την κλαδική έκθεση, η βιομηχανία κατανάλωσε το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως η χημική και πετροχημική βιομηχανία (μερίδιο 28% στη συνολική κατανάλωση αερίου). Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν περίπου το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες 10%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ