Αυξήθηκε 22% στο πρώτο εξάμηνο φέτος, η παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ετήσια παραγωγή αυξήθηκε στα 10,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές προς τους γείτονες του Ισραήλ να αυξάνονται κατά 35% στα 4,59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην παραγωγή από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δικαιώματα για φυσικό αέριο, ορυκτά και τέλη αυξήθηκαν περίπου κατά 50% φτάνοντας τα 829 εκατομμύρια σέκελ (253 εκατομμύρια δολάρια), με σχεδόν το σύνολο να προέρχεται από το αέριο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Ισραήλ αυξάνει την παραγωγή του, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ανά τον κόσμο φυσικό αέριο, με τις τιμές της ενέργειας στην ήπειρο σε επίπεδα-ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται από τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει επίσης περιορίσει τις προμήθειες, αφήνοντας τους αγοραστές να ψάχνουν εναλλακτικές εν όψει του χειμώνα.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Αίγυπτο και την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγής και των εξαγωγών φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα αποστέλλεται στην Αίγυπτο, η οποία ήδη λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ και στη συνέχεια θα επανεξάγεται στο μπλοκ των 27. Οι αρχικές ροές στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν αναμένεται να είναι σημαντικές, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ευρώπη μέρος του φυσικού αερίου που χρειάζεται, καθώς η παραγωγή του Ισραήλ θα αυξάνεται περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η εκκολαπτόμενη βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ έχει αλλάξει το παιχνίδι για τη χώρα, έχοντας αποφέρει έσοδα  μεγαλύτερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στα κρατικά ταμεία από το 2004.

Οι ανακαλύψεις στα ανοικτά των ακτών του στη Μεσόγειο οδήγησαν τη χώρα στην πορεία προς μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, αναδιαμορφώνοντας τους περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς και βοηθώντας τη χώρα στο πεδίο της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τους τελευταίους μήνες, αυτές οι φιλοδοξίες αντιμετώπισαν οπισθοδρόμηση, με το γειτονικό Λίβανο να αντιτίθεται στην απόφαση του Ισραήλ να μετακινήσει μια πλωτή εξέδρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish, κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να οδηγήσουν σε λύση.

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar δήλωσε ότι η αυξημένη παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του έτους θα βοηθήσει το Ισραήλ να πουλήσει το φυσικό αέριο του στην ΕΕ ως μέρος της τριμερούς συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η παραγωγή θα συνεχίσει πιθανότατα να επεκτείνεται, ειδικά όταν αρχίσει να λειτουργεί το γεωτρύπανο Karish.

Η Energean, η οποία κατέχει τα δικαιώματα στο κοίτασμα Karish, βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να αρχίσει την παραγωγή εκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here