Γιατί οι τράπεζες φέτος δεν θα μας εντυπωσιάσουν με την κερδοφορία τους

0

Συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Ενιαίας Τραπεζικής Αρχής στη Φραγκφούρτη.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν οριστικοποιήσει πλέον τα μεγέθη των ισολογισμών τους και τώρα υποβάλλουν στις εποπτικές αρχές, το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας τους ως προς τα έσοδα από τόκους, προμήθειες και ομόλογα, αλλά το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν θα απεικονίζεται στην τελική γραμμή του ισολογισμού.

Αιτία είναι το ύψος των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, το οποίο για κάθε τράπεζα είναι διαφορετικό, αφού είναι διαφορετικό το μείγμα των επιχειρηματικών, καταναλωτικών, στεγαστικών δανείων ή άλλων παραγόντων κινδύνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, η Εθνική Τράπεζα -όπως και πέρυσι- φέτος θα εγγράψει τις μεγαλύτερες προβλέψεις στον ισολογισμό της λόγω της ιδιαίτερης φύσης του χαρτοφυλακίου δανείων της.

Από την άλλη πλευρά, όσο πιο απαλλαγμένος από βάρη και κινδύνους είναι ο ισολογισμός κάθε τράπεζας τόσο πιο δυναμικά μπορεί να ξεκινήσει νέες χρηματοδοτήσεις, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα μπορεί να αντλεί φθηνό χρήμα από τις αγορές ή από τις καταθέσεις της… Αυτό σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες προσπαθούν με αυξημένες προβλέψεις να καλύψουν παρελθόντες και μελλοντικούς κινδύνους των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με το «κλείσιμο» της τρίτης αξιολόγησης είχαν -για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό- τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών για να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών ή για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια.

Μετά όμως την «πύρρειο νίκη» του 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε άρον άρον η κυβέρνηση για να στηρίξει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, το κόστος αυτών των εγγυητικών επιστολών εκτινάχθηκε στα ύψη. 

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που τα σενάρια προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων προσπαθούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια υπό δυσμενείς πιστωτικές συνθήκες.

Τα στοιχεία που υποβάλλουν οι τράπεζες αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία προχωρά σε παρατηρήσεις. Οι τράπεζες δίνουν τα στοιχεία που υποβάλλουν με βάση τις παρατηρήσεις της ΕΤΑ και τα προσαρμόζουν αναλόγως στο βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Αμέσως μετά τα μεγέθη των τραπεζών θα αξιολογηθούν από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δοθούν οι τελικές κατευθύνσεις, με βάση τις οποίες οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress tests

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ