Γιατί οι αγορές φοβούνται την Ελλάδα;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Εδώ και τρεις τουλάχιστον εβδομάδες, οι επενδυτές του εξωτερικού απέχουν συστηματικά και εμφατικά από την ελληνική αγορά. Μετά την μεγάλη αναταραχή, στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, στις διεθνείς αγορές, οι ισορροπίες τιμών αποκαταστάθηκαν, παντού εκτός Ελλάδας.

  • Είναι η πρώτη φορά που μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όλες οι πολιτικές δηλώσεις περιείχαν θετικά μηνύματα και ενθαρρυντικές παροτρύνσεις για την Ελλάδα.

  • Είναι η πρώτη φορά που Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη γενική συνέλευση των μετόχων, περιλάμβανε τόσα θετικά σχόλια και επισημάνσεις για τα επιτεύγματα της Ελληνικής Οικονομίας.

  • Είναι σπάνια αν όχι πρωτοφανής η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας από τον Οίκο Moody’s κατά δύο κλίμακες που ανακοινώθηκε ξαφνικά σε μη προγραμματισμένη αξιολόγηση με προεξόφληση θετικών εξελίξεων που …θα συμβούν εντός της επόμενης τριετίας.

Όλα αυτά όμως ουδόλως επηρέασαν την στάση των ξένων επενδυτών ως προς τις Ελληνικές αξίες. Αντιθέτως. Το επιτόκιο στα δεκαετή κρατικά ομόλογα διατηρείται στα υψίπεδα του 4,4% διατηρώντας μια διαφορά απόδοσης (spread) 370 μονάδων βάσης από τα αντίστοιχα γερμανικά.

Ακόμη και στην προχθεσινή -διαδικαστικού χαρακτήρα- μικρής σημασίας δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, για να αντλήσει το Δημόσιο 1,138 εκατ. Ευρώ, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,19%, από 1,13 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τζίροι είναι εδώ και πολλές μέρες αναιμικοί. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 30 με 40 εκατομμύρια και ο Γενικός Δείκτης μέσα στον Φεβρουάριο διολίσθησε κατά 4,9% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,3%.

 Όλες οι ελληνικές τράπεζες δεν αξίζουν σήμερα στο Χρηματιστήριο περισσότερο από 9 δισ Ευρώ.

Οι συζητήσεις με αναλυτές στα επενδυτικά γραφεία του εξωτερικού είναι μονότονη. Αναφέρονται πρώτα στους γεωπολιτικούς κινδύνους της περιοχής με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας αλλά αμέσως μετά ασχολούνται με την σκληρή κόντρα της Κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα (κατ’ επέκταση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ) για την αναγκαιότητα μια προληπτικής γραμμής πίστωσης προτού δοκιμάσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο κλίμα πολιτικής έντασης και σκανδαλολογίας και στην απουσία ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας…

Η σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής των “θεσμών” στην Αθήνα είχε ένα ουσιαστικά βασικό αντικείμενο: Τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Οι εκπρόσωποι των “θεσμών” εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ακόμη πρακτικά σε μηδενική βάση ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων αλλά και των δικαστικών επιμελητών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων μετά τους πλειστηριασμούς.

Η Κυβέρνηση δείχνει με όλους τους τρόπους ότι δεν ενδιαφέρεται να επιταχυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών τη στιγμή που από την Φραγκφούρτη τα μηνύματα στο θέμα αυτό είναι πιεστικά και κατηγορηματικά.

Προφανώς οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα θα επηρεάσουν ευρύτερα τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες για την μετά τη λήξη του Τρίτου Μνημονίου εποχή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ