γράφει η «ξενοδόχος»

Ένα φιλόδοξο project για την αναβίωση …5αστέρων του camping της Βούλας και τη δημιουργία του μεγαλύτερου θερινού και πλέον σύγχρονου κινηματογράφου στην Ελλάδα είναι στα σκαριά στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, για το οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη και το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

O διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη από το δήμο, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει τις δύο εκτάσεις  του κάμπινγκ Βούλας και της Ακτής Β’ Βούλας, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, που παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη για πάνω από 20ετία ζητώντας από τους επενδυτές να επενδύσουν κεφάλαια της τάξεως των 10,5 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Με βάση τις σχετικές προκηρύξεις, οι προσφορές πρόκειται να κατατεθούν λίγο πρίν το Πάσχα, στις 24 Απριλίου, ενώ στόχος του δήμου είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο ώστε οι νέες εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν για τη θερινή σεζόν του 2020.

Η παραχώρηση των εκτάσεων από την ΕΤΑΔ στο δήμο έγινε προ διετίας, το 2017

  • «με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη, τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών, την παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους, την αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, τον καθαρισμό, φύλαξη και συντήρηση των ακινήτων και την ασφάλεια του κοινού».

Εξ’ ου και η ισχύς της υπομίσθωσης ξεκινά με την υπογραφή της σύμβασης και λήγει το 2033 (οπότε λήγει και η σύμβαση παραχώρησης στο δήμο από την ΕΤΑΔ) με ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης, εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις.

Οσον αφορά τον πρώτο διαγωνισμό για την έκταση του camping της Βούλας, η μελέτη διαμόρφωσης προϋποθέτει επένδυση που ξεπερνά τα 4,5 εκατ. ευρώ από το σχήμα των ιδιωτών που θα αναλάβει το έργο.

Πρόκειται για ακίνητο 58.710 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί μετ’ ανταλλάγματος στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και καταλαμβάνει την παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ του χώρου εγκαταστάσεων ΠΙΚΠΑ και Α’ Αλιπέδου Βούλας από την παραλιακή λεωφόρο μέχρι την ακτή. Σημειωτέον ότι το κάμπινγκ της Βούλας έχει πάψει να λειτουργεί από το 1994, ενώ τώρα στόχος είναι να λειτουργήσει ως glamping με βάση και τις νέες

Στις 24 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί οι πλειοδοτικές δημοπρασίες προς υπομίσθωση τμημάτων του ακινήτου που χωρίζεται σε δύο ζώνες. Στην πρώτη ζώνη περιλαμβάνονται το κάμπινγκ (δυναμικότητας 228 ατόμων, ήτοι 74 θέσεων) και οι υποστηρικτικές του εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις (έξι γήπεδα), χώροι στάθμευσης,  κτίριο υποδοχής – διοίκησης, γραφεία και χώροι φύλαξης παιδιών.

  • Στη δεύτερη ζώνη περιλαμβάνεται ο χώρος του υπαίθριου θερινού κινηματογράφου 300 ατόμων, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες , υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα της αγοράς, εγχώρια και ξένα.
  • Το κατώτατο μίσθωμα που έχει ορίσει ο δήμος για το τμήμα του ακινήτου  που αντιστοιχεί στην πρώτη ζώνη είναι το ποσό των 230 χιλ. ευρώ ευρώ ετησίως και για τη δεύτερη ζώνη στο ποσό των 50 χιλ. ευρώ επίσης σε ετήσια βάση.

Στη διακήρυξη προβλέπονται και πρόσθετες υποχρεώσεις για τους υπομισθωτές ως ανταποδοτικά οφέλη για το δήμο. Ενδεικτικά, ο υπομισθωτής στην πρώτη ζώνη θα αναλάβει να διαμορφώσει ως κοινόχρηστους χώρους δύο αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδική χαρά, ενώ αντίστοιχη υποχρέωση, εν είδει πρόσθετης παροχής, υπέχει ο και ο υπομισθωτής της δεύτερης ζώνης επίσης για χώρο παιδικής χαράς, πλησίον του κινηματογράφου.

«Ειδικά τα τμήματα αιγιαλού θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, χωρίς να παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινοχρήστων πραγμάτων και χωρίς να επέρχεται αλλοίωση στη γεωμορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού. Οι υπομισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή κάθε αυθαίρετης και παράνομης ενέργειας (καταλήψεις, κατασκευή και λειτουργία αυθαίρετων κατασκευών, βανδαλισμοί)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη, με δεδομένη την προηγούμενη …εμπειρία των βανδαλισμών και της εγκατάλειψης που έχει υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν η ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό της κατάστασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, όπως περιγράφονται στη μελέτη διαμόρφωσης αποτελεί το γεγονός ότι «συνιστούν ένα κτιριακό συγκρότημα κακής κατασκευής, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αχρηστία από ποιλύ καιρό. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος προ τουλάχιστον 25 ετών. Αρκετά κτίσματα έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χώρους εξυπηρέτησης κοινού. Το οδικό δίκτυο είναι κατά τμήματα από άσφαλτο, σκυρόδεμα ή χώμα σε άτακτη διάταξη και οι υφιστάμενες παροχές για τους κατασκηνωτές ανύπαρκτες. Η φύτευση είναι εγκαταλελειμμένη και άτακτη.»

Οσον αφορά την Ακτή Β’ Βούλας, η επένδυση που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι επενδυτές αντιστοιχεί σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αναψυκτηρίων, εστιατορίων, τριών χώρων ομπρελοκαθισμάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων  κ.τ.λ..

Σύμφωνα με τη μελέτη διαμόρφωσης, ως προς την υφιστάμενη κατάσταση «στην εν λόγω έκταση υφίσταται η οργανωμένη πλαζ του ΕΟΤ. Υπάρχουν αρκετά υποστηρικτικά κτίσματα μερικά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ή και κατεδαφιστεί. Επίσης, μέρος

των αποδυτηρίων έχει κατεδαφιστεί και έχουν παραμείνει πέργκολες», ενδεικτικό της εγκατάλειψης που υφίσταται και σε αυτή την περίπτωση παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει την περασμένη δεκαετία, την »ολυμπιακή» περίοδο 2003- 2004, προσπάθειες αξιοποίησης.

Τώρα, στόχος είναι η λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η ασφαλής χρήσης της έκτασης από τους επισκέπτες, η διευκόλυνση της πρόσβασης προς την ακτή και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης και υγιεινής, σε ήπιο επίπεδο παρεμβάσεων που θα συντελέσουν στην ανάπλαση των οργανωμένων ακτών κολύμβησης και οργάνωση χώρων στάθμευσης».

Το συνολικό ακίνητο είναι 73.832 τ.μ. και χωρίζεται σε τρείς ζώνες, για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν επίσης ξεχωριστές δημοπρασίες. Στην πρώτη ζώνη περιλαμβάνεται ένα αναψυκτήριο με χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, δύο χώροι αθλητισμού  (γήπεδα beach volley/rackets), κτίρια εισόδου- υποδοχής- διοίκησης. Στη δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται επίσης αναψυκτήριο, τρεις χώροι αθλητισμού (γήπεδα beach volley/rackets), κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του οποίου, κατά την περίοδο από την 1η Ιουνίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, μπορεί να παραχωρείται στον υπομισθωτή η χρήση της παρακείμενης κολυμβητικής δεξαμενής και του πέριξ αυτής χώρου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Στην τρίτη ζώνη περιλαμβάνονται εστιατόριο (άνευ μουσικής και εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων), χώροι διημέρευσης, χώρος νερού, χώρος τραπεζοκαθισμάτων.  Και στις τρείς ζώνες οι αναδειχθησόμενοι υπομισθωτές υποχρεούνται στην ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στον μπροστινό αιγιαλό, ενώ όπως  αναφέρεται στη διακήρυξη «δύναται να επιβάλλεται η είσπραξη αντιτίμου για την είσοδο του κοινού στο ακίνητο. Σε περίπτωση επιβολής αντιτίμου, ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξής του τελούν υπό την έγκριση του δήμου, κατόπιν πλήρους σχετικής ενημέρωσής του από τους υπομισθωτές».

Οι επενδυτές- υπομισθωτές έχουν και υποχρεώσεις πρόσθετων παροχών για την εκτέλευση των απαιτούμενων εργασιών σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα διαμορφωθούν επ’ ωφελεία του δήμου και θα παραμείνουν υπό τη διαχείρισή του. Στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, γραφεία, τρείς χώροι στάθμευσης 190, 85 και 80 αυτοκινήτων, θερμαινόμενη προπονητική πισίνα (25×33), λειτουργούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δύο χώροι αθλητισμού (γήπεδα αντισφαίρισης), χώροι για παιδιά (kids garden).

Το κατώτατο μίσθωμα για την πρώτη ζώνη είναι στα 70 χιλ. ευρώ, για τη δεύτερη στα 120 χιλ. ευρώ και για την τρίτη στα 90 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here