Εκτενές το χθεσινό Editorial του “Β” ,για την συμφωνία Ελλάδος- Βουλγαρίας, και τη νέα εποχή για την Αλεξανδρούπολη, που αναδεικνύεται σε Ενεργειακό κόμβο.
Καθοριστική για το μέλλον project ήταν η απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου από την BulgartransGaz EAD, διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.
  •    Με αυτό τον τρόπο η βουλγαρική εταιρεία συμμετέχει στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.
Υλοποιείται έτσι ένας από τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτων να φέρει στην ίδια πλευρά Αθήνα και Σόφια, με την συνδρομή του πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Ros Payatt  -που όλοι πια γνωρίζουν πως ήταν -καθοριστικότατη.
  • Για λογαριασμό της Gastrade υπέγραψε η Ελμίνα Κοπελούζου (κόρη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου), ο δε Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σύζυγος της Ελμίνας Κοπελούζου) καλωσόρισε την BulgartransGaz στο έργο.
    Ταυτόχρονα, υπεγράφη και το νέο συμφωνητικό μετόχων από τους υφιστάμενους (Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments, ΔΕΠΑ Εμπορίας και το νέο μέτοχο.
   Ο τερματικός σταθμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, αρχές του 2023. 
   Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός άλλου μεγάλου έργου, της ηλεκτροκίνησης της γραμμής, Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς, με πολλαπλά οφέλη. Οικονομικά και στρατηγικά, καθώς θα παρακάμπτει τα Στενά των Δαρδανελίων. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here