Παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας θα υπογραφεί η συμφωνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών…

Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις είναι η δημιουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, τμήμα του οποίου εκτός από τον ελληνο-βουλγαρικό IGB, είναι επίσης ο διασυνδετήριος Βουλγαρίας-Ρουμανίας (IBR), ο σχεδιαζόμενος αγωγός Βουλγαρίας – Σερβίας (ΙBS), καθώς επίσης τα νέα τερματικά αερίου LNG, σαν το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η νέα υπόγεια μονάδα αερίου της Ν. Καβάλας.

Στο μέτωπο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που αποτελεί και το κύριο μενού από τα ενεργειακά της συνάντησης, οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021, πιθανώς και πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας).

Η αρχική του δυναμικότητα θα είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος, με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ, το έργο θα είναι σε θέση να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ