Εν αναμονή της απόφασης της Eurostat, αναφορικά με τον τρόπο εγγραφής των εγγυήσεων GACS και «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος, το NPL Confidential παραθέτει τα δεδομένα που βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων με Ιταλία και Ελλάδα αντίστοιχα.   

Οι συναλλαγές: Από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει 13 συναλλαγές τιτλοποιήσεων, ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 49,484 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις συναλλαγές που έχει κάνει η Eurobank, 14,2 δισ. ευρώ σε, επίσης, τέσσερις συναλλαγές από την Alpha Bank, 16,6 δισ. ευρώ σε έξι συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και 5,9 δισ. ευρώ σε μία συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας. 

Μέσω του GACS, σύμφωνα με σχετική έρευνα της PWC, έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί 45 συναλλαγές, ύψους 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52,6% αφορά σε δάνεια με εξασφαλίσεις και το 47,4% χωρίς εξασφαλίσεις. 

Οι αποδόσεις: Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Κυριακόπουλο, διευθύνοντα εταίρο της Αιγίς ΣΚ και ανεξάρτητου επόπτη του «Ηρακλή», συνολικά η διαχείριση των τιτλοποιήσεων από τους servicers σημειώνει ελαφρά υπεραπόδοση, με τους στόχους των business plans να υλοποιούνται κατά μέσο όρο στο 105%. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, είχε υπογραμμίσει πως η πανδημία αποτέλεσε μία νέα, απρόβλεπτη πρόκληση που δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει την υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων. «Τα πλάνα που είχαν καταρτισθεί πριν από την εκδήλωσή της είναι φυσικό να παρουσιάζουν αποκλίσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει εκτροχιασμός. Αντίθετα, τα business plans των τιτλοποιήσεων που έχουν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας όχι απλώς εκτελούνται, αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν και τους στόχους», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Στο GACS από την άλλη πλευρά, 14 από τις 25 κορυφαίες – βάσει αξίας – συναλλαγές καταγράφονται υποαποδόσεις. «Μεταξύ των 25 συναλλαγών που αναλύθηκαν τη χειρότερη επίδοση από άποψη ανακτήσεων εμφάνισε το Project Maggese που έκλεισε το 2018 από την Cassa di Risparmio di Asti και αφορά σε χαρτοφυλάκιο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με την απόκλιση να προσεγγίζει το -50,7%. Στον αντίποδα, η καλύτερη απόδοση καταγράφεται στο Project Buonconsiglio 4, το οποίο ολοκληρώθηκε από το CCB το 2021 και σχετίζεται με χαρτοφυλάκιο, αξίας 600 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά έναντι του αρχικού business plan να είναι στο +301,4%», εξηγεί η PWC. 

Οι εγγυήσεις και τα ποσοστά των ομολόγων: Για συνολικές τιτλοποιήσεις, ύψους 47,9 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο έχει εγγυηθεί τα 18,7 δισ. ευρώ, ήτοι το ποσοστό του senior note είναι 39%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της εγγύησης διαφοροποιείται ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που έχει τιτλοποιήσει κάθε τράπεζα και κυμαίνεται από το 11,5% στην περίπτωση, για παράδειγμα, του χαρτοφυλακίου Vega της Tράπεζας Πειραιώς και φθάνει έως και το 50,1% για το χαρτοφυλάκιο Frontier I της Εθνικής Tράπεζας. Η mezzanine «φέτα» αντιστοιχεί στο 0,9% και η junior στο 60,1%. 

Στο GACS η κατάσταση είναι μάλλον διαφορετική. Για συνολικές τιτλοποιήσεις 108,6 δισ. ευρώ το senior κομμάτι αφορά σε 19,1%, ενώ mezzanine και junior διαμορφώνονται σε 2,8% και 1,3% αντίστοιχα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση της Ιταλίας οι senior notes ομολογίες τιτλοποιήσεων έχουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, γεγονός που δικαιολογεί τις αποκλίσεις.

Το ενδεχόμενο παράτασης: «Ο ‘Ηρακλής’ μας τελείωσε». Αυτό σχολιάζουν πηγές με γνώση, εκτιμώντας πως το ενδεχόμενο παράτασης του μηχανισμού που βοήθησε τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς του, είναι μάλλον απίθανο. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα είχε τοποθετηθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος. Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου ‘Ηρακλής’. Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη. Βεβαίως, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση». 

Στην Ιταλία, πάντως, διαπραγματεύονται για ακόμη μία παράταση – αρχικά για δύο έτη, με πιθανότητα νέας ανανέωσης για ακόμη έναν χρόνο – χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχουν ληφθεί αποφάσεις. «Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα αλλαγών, τόσο στο σκέλος του rating των senior notes (σ.σ. να γίνει BBB+), όσο και στο ύψος της εγγύησης από το 100% στο 80%, παρά το γεγονός ότι αυτό ενδέχεται να καταστήσει το σχήμα λιγότερο ελκυστικό για τους πωλητές», τονίζει η PWC. 

Πηγή: nplconfidential.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ