Σε πτωτική τροχιά κινούνται και σήμερα, Τρίτη, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο καλός καιρός, με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου της εποχής, μειώνει τη ζήτηση και την πίεση στα ενεργειακά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Η τιμή του TTF υποχώρησε έως και 5,2% την Τρίτη, μετά από μια αρχική άνοδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν απομακρύνει τον κίνδυνο μπλακ άουτ και επιβολής δελτίου, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να κυμαίνονται σε υψηλότερα του μέσου όρου για την εποχή επίπεδα. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η Ευρώπη προσθέτει στους αποθηκευτικούς χώρους της περισσότερο φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνει, λόγω των μικρότερων αναγκών για θέρμανση και λιγότερης κατανάλωσης στην παραγωγή εν μέσω της περιόδου των εορτών.

Η Γερμανία αναμένεται να παραγάγει ποσότητες – ρεκόρ αιολικής ενέργειας την Τετάρτη, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα υποχωρούσε κατά 2,6%, στα €75 η MWh στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο υποχωρούσε κατά 3,3%.

Η τιμή πραγματοποίσε βουτιά-ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ανακουφίζοντας καταναλωτές και κυβερνήσεις μετά από μια σκληρή χρονιά με ιστορικά υψηλά, τα οποία σημειώθηκαν το καλοκαίρι. Οποιαδήποτε διαταραχή στην προσφορά αερίου διεθνώς, πάντως, θα μπορούσε να οδηγήσει τάχιστα την αγορά σε νέες πιέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here