Η Τερέζα Φαρμάκη, ιδρυτικό στέλεχος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Astarte Capital Partners από το βήμα του 32nd Greek Economic Summit που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμμετείχε στο πάνελ που εστίασε στα “Green Financing the ESG Criteria” και αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις.

Όπως και στην συνδιάσκεψη COP26 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Γλασκώβη πριν λίγες εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι οι ESG πρακτικές αρχίζουν να κατέχουν κεντρικό ρόλο σε κάθε επιχειρησιακή διαχείριση και η υιοθέτηση ESG κριτήριων παίρνει πρωτοφανή δυναμική και διαστάσεις αναμεσά στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τερέζα Φαρμάκη: Η καταξιωμένη Ελληνίδα Fund Manager, ιδρυτικό στέλεχος της Astarte Capital Partners με παγκόσμιο αποτύπωμα

«Αν ένα θετικό μπορεί να έχει η εμπειρία της πανδημιας, αυτό είναι η μεγάλη ευαισθητοποίηση που που απέκτησαν όλοι σε θέματα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης.»

Με την διεθνή προοπτική που προσφέρει η δραστηριότητα της Astarte και έχοντας πρόσφατα συμμετάσχει στη COP26, η κα Φαρμάκη σημειώνει τρεις βασικές τάσεις ανάμεσα στην επενδυτική κοινότητα στο χώρο του ESG.

Πρώτον, γίνεται πλέον όλο και ευρύτερα αντιληπτό ότι οι δομές και διαδικασίες υιοθέτησης ESG δεν επιφέρουν απώλεια χρηματικών αποδόσεων, αλλά αποτελούν μια καθαρή πηγή προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις εταιρείες. Οι διαδικασίες αυτές συμβάλλουν σε αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και εδραιώνουν υψηλής αξίας πρακτικές για όλους. «Αυτό αποτελεί μεγάλη ανατροπή στον χώρο», σημειώνει η κα Φαρμάκη, «καθώς ανοίγει το πεδίο στα ιδιωτικά κεφάλαια και την ευρεία επενδυτική κοινότητα να αποκτήσουν δυναμική δράση».

Astarte Capital Partners και SilviPar AB ιδρύουν fund για τη βιωσιμότητα των δασών

Το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας τόσο στο χώρο των επενδυτικών κεφαλαίων όσο και των ιδιωτικών εταιρειών, παίρνει ένα νέο ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση και υλοποίηση πρωτοβουλιών και λύσεων προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη στόχων μηδενικών ρύπων και ευρύτερα κοινωνικών και περιβαλλοντικών ωφελειών αποτελεί την δεύτερη μεγάλη και ελπιδοφόρα σύγχρονη τάση.
«Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον, ότι ενώ στο COP26 υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ως προς τις οποίες στρατηγικές και τα τυχών αποτελέσματά τους, όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν ότι μια σημαντική επιτυχία ήταν η σημαντική εκπροσώπηση και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο COP26».

Η τρίτη και τελευταία σημαντική τάση σημειώνεται στην εξειδίκευση και την αυξημένη προσοχή που δίνεται πλέον από όλους τους φορείς στην αξιολόγηση των προγραμμάτων ESG που παρουσιάζονται από επιχειρήσεις και επενδυτές προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα και να αποφευχθεί το greenwashing. «Η τάση αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι η επιχειρηματική κοινότητα – όλοι μας – έχει ξεπεράσει πια τα λόγια και απαιτεί πράξεις και ανάληψη ευθυνών» δηλώνει η κα Φαρμάκη.

Κλείνοντας την συζήτηση, το μήνυμα των ομιλητών προς το κοινό ήταν απλό και ξεκάθαρο. «Η υιοθέτηση δομών και διαδικασιών ESG δεν είναι μια απλή υποχρέωση, αλλά μια κινητήριος δύναμη για τις επιχειρήσεις. Όσο νωρίτερα τις υιοθετήσουν, τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται στον εκάστοτε χώρο, να προσαρμόζονται στις εξελίξεις και να διαγράφουν επιτυχημένες πορείες.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here